У Росії академіки звинуватили голову ФСБ Бортнікова у виправданні сталінських репресій

11:42, 23.12.2017
У Росії академіки звинуватили голову ФСБ Бортнікова у виправданні сталінських репресій

Бортніков заявив, що репресовані були представниками партноменклатури і керівниками правоохоронних органів, які загрузли в корупції, "чинили свавілля чиновників і самосуд"

Група академіків і членів-кореспондентів Російської академії наук написала відкритий лист до директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова у відповідь на його інтерв'ю, в якому він виправдовує сталінські репресії. Вчені звинуватили голову спецслужби у виправданні репресій.
 
"Мабуть, вперше після XX з’їзду КПРС (1956 рік) одна з вищих посадових осіб нашої держави виправдовує масові репресії 1930-40-х років, що супроводжувалися несправедливими вироками, тортурами і стратами сотень тисяч ні в чому не винуватих наших співгромадян", – йдеться у відкритому листі вчених.
 
Автори листа нагадують, що в ті роки були розстріляні і загинули в таборах тисячі вчених і інженерів, багатьом репресованим дивом вдалося вижити.
 
"На жаль, мало хто, крім фахівців, уявляє, яка величезна кількість чудових учених… була знищена в розквіті своєї діяльності", – нагадують академіки.
 
Автори листа додають, що репресії торкнулися армії, де втрати командирів були більшими, ніж у роки Другої світової війни, і всього суспільства.
 
Вчені заявили, що рішуче протестують проти ревізії уявлень про нелюдську і антинародну сутність репресій.
 
Напередодні столітнього ювілею Всеросійської надзвичайної комісії (ВЧК) директор ФСБ Олександр Бортніков дав велике інтерв’ю «Российской газете» – офіційного органу друку уряду Росії. Він виправдав сталінські чистки, багато його заяв суперечили як історичним фактам.
 
За словам Бортнікова, більшість обвинувачених в ті роки були представниками партноменклатури і керівниками правоохоронних органів, які загрузли в корупції, "чинили свавілля чиновників і самосуд".