Справу проти Олеся Довгого закрили через малу кількість доказів

19:45, 27.12.2017
Справу проти Олеся Довгого закрили через малу кількість доказів

Олесь Довгий був заступником "космічного мера" Леоніда Черновецького (Олесь Довгий / Facebook)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу проти народного депутата із групи "Воля народу" Олеся Довгого через недостатню кількість доказів.

Як офіційно повідомили "Українській правді" в прес-службі Антикорупційної прокуратури, 22 грудня начальник відділу САП - процесуальний керівник у кримінальному провадженні ухвалив рішення про його закриття у частині підозри Довгого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК – у зв’язку з неможливістю встановити достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримання.

Цю інформацію виданню підтвердили неназвані працівники Генаральної прокуратури

Слідством встановлено, що питання передачі земельних ділянок у власність вирішувалося виключно на пленарних засіданнях сесії Київради за результатами голосування. Такому голосуванню передувало виготовлення та почергове опрацювання необхідного пакету документів низкою колегіальних органів, установ та комісій, а саме управлінням земельних ресурсів КМДА, постійними комісіями Київради (земельна, архітектури та містобудування), контролюючими органами, управлінням правового забезпечення Київради.

"Враховуючи, що рішення про включення цього питання до порядку денного, затвердження порядку денного в цілому та прийняття рішень сесією депутати Київради тричі позитивно підтримали шляхом голосування, підтвердити, що вибуття земельних ділянок із власності територіальної громади Києва перебуває у прямому причинно-наслідковому зв’язку з діями Довго неможливо", - пояснюють у САП.

Разом з тим, продовжує прокуратура, за результатами допитів 41 свідка, у тому числі 35 депутатів Київради, не здобуто жодних доказів про схиляння, тиск чи вказівки з боку Довгого щодо результатів голосування за виділення земельних ділянок.

"Абсолютна більшість допитаних депутатів в результаті проведених слідчих дій не пригадали подій пленарного засідання 1 жовтня 2007 року та на питання слідчих та прокурорів щодо конкретних фактів не надали жодної інформації", - зазначають у відомстві.

"У зв’язку з десятирічною давністю подій, які є предметом дослідження у кримінальному провадженні, а також знищенням електронної системи інформаційного забезпечення Київради, враховуючи показання більшості свідків у кримінальному провадженні та відсутності інших процесуальних джерел здобуття доказів, слідством фактично вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості Довгого О.С. в суді", - додали там.

"Українська правда" наголошує, що в середині грудня Генеральна прокуратура змінила позицію у справі Одеся Довгого і вже не бачила складу злочину.

Зокрема ГПУ повідомила Антикорупційну прокуратуру листом, що у справіпро дерибан землі на Жуковому острові "немає складу злочину". На цьому листі є й резолюція генпрокурора Юрія Луценка.

САП надіслала Генпрокуратурі проект остаточної підозри, на що отримала описану вище відповідь.

Нагадаємо, Генеральний прокурор Юрій Луценко у Верховній Раді вимагав зняти депутатську недоторканість з Олеся Довгого, щоб розслідувати його причетність до скандального відчудження землі на Жуковому острові.

11 серпня Олеся Довгого позбавили депутатської недоторканості.