В Україні підозрюють у дезертирстві 14 звільнених заручників

17:55, 29.12.2017
В Україні підозрюють у дезертирстві 14 звільнених заручників

Керівництво держави, звільнені заручники і підозрювані у дезертирстві прилетіли до "Борисполя" разом.

Кримінальні провадження за фактом дезертирства відкрито стосовно 14-ти з 73-х нещодавно звільнених заручників ОРДЛО, яких обміняли на сепаратистів і терористів у районі окупованої Горлівки минулої середи.

 

 Про це повідомив радник президента Юрій Бірюков на своїй сторінці у Facebook  у п’ятницю.

 

"Усі служби, відомства, групи і так далі - всі були чудово обізнані про те, що в числі 73 звільняються не всі "героїчні герої". Якщо конкретно, то 14 осіб: щодо них є кримінальні провадження за фактом самовільного залишення частин", - написав пан Бірюков.

 

За його словами, спочатку планувалося доставити їх окремо в аеропорт "Київ", але через негоду той не приймав літаки.

 

"А потім, в тому числі і з гуманних міркувань по відношенню до родичів, було ухвалене рішення не розділяти на етапі зустрічі", - зазначив радник президента.

 

Пан Бірюков повідомив, що до остаточного рішення суду на цих 14 осіб не поширюється виплата одноразової матеріальної допомоги.

 

«Ми не кидаємо своїх. Чи не вибираємо "якість". Чи не обговорюємо "обставини". Якщо наш сидить у полоні, незалежно від обставин, держава буде домагатися звільнення. Це, до речі, загальносвітова практика, що стосується турботи держави про будь-якого свого громадянина. Не все у нас гладко в державі, але над цим працювали і працюють», - констатує радник президента.

 

І додає: "Що саме парадоксальне... Півсотні засуджених відмовилися йти "на ту сторону". А ці 14, знаючи свою перспективу, все ж приїхали".

 

Бірюков також оприлюднив скріншоти постів обурених користувачів. Зокрема, колишній командир Андрій Прокопчук вибачається перед загиблими побратимами і водночас, обурюється, що на обмін потрапив «алкаш Андрій Кучер», через пияцтво якого на посту диверсанти потрапили у бліндаж і вбили двох сплячих бійців.

 

Тоді як користувач Олексій Петров зазначає, що на обмін потрапив і такий персонаж, як «Тайсон» (позивний), який втік на сторону бойовиків через загрозу кримінальної відповідальності за свої дії у 37-му батальйоні.

 

За його словами, усі підозрювані у дезертирстві та інших злочинах є діючими військовослужбовцями і їх «не можна просто списати, або відмовитися від них, зробивши вигляд, що їх ніколи не було».

 

«За скоєні військові злочини вони мають понести покарання за законами України. А для цього людина спочатку має опинитися на підконтрольній території. Наша країна не кидає своїх громадян, навіть таких гівнюків як «Тайсон»!», - написав Олексій Петров. 

 

Користувач Максим Єфименко звертає увагу на фото солдата Локтіонова "Дусі" з прапором, який не лише зрадив присягу і покинув свій розвідпідрозділ, але й давав інтерв'ю російським пропагандистським ЗМІ і їздив відпочивати до Москви у так званому "полоні". 

 

 

Як повідомляла «УМ», 27 грудня відбувся обмін утримуваних осіб між українською стороною та бойовиками ОРДЛО. Українська сторона отримала 73 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу.