Марчук закидає Лаврову обман щодо норм Будапештського меморандуму

18:46, 15.01.2018
Марчук закидає Лаврову обман щодо норм Будапештського меморандуму

Євген Марчук вивів Сергія Лаврова на чисту воду. (Фото з ФБ-сторінки Євгена Марчука)

Український представник у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що підписуючи Будапештський меморандум, Росія зобов'язалася не застосовувати не тільки ядерну, але взагалі будь-яку іншу зброю проти України.

 

Про це Марчук написав на своїй сторінці в Facebook  в понеділок.

 

Він зазначив, що в тексті Будапештського меморандуму вказувалися зобов'язання, в тому числі Росії, не застосовувати не тільки ядерну, а й будь-яку іншу зброю проти України.

 

"Лавров просто нахабно обманює журналістів, сподіваючись, що ніхто не загляне в оригінал тексту. Не тільки ядерна, а ніяка їх зброя ніколи не буде використана проти України", - заявив Марчук.

 

За його словами, заяви про відсутність зобов'язань підписантів у меморандумі також не відповідає дійсності.

 

Євген Марчук додав, що в статті 2 чітко говориться англійською, що підписанти підтверджують своє зобов'язання, що ніяка з їх  зброя ніколи не буде використана проти України.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Лавров заявив, що це Україна порушила свої зобов'язання, допустивши Майдан, а не Росія - Будапештський меморандум.

 

При цьому Лавров стверджує, що Росія "зацікавлена ​​у виконанні Мінських домовленостей у повному обсязі, що вписується в повагу територіальної цілісності України в її нинішніх кордонах, що склалися після референдуму в Криму".

 

Посол України в Австрії Олександр Щерба на слова Лаврова процитував пункт 1 Будапештського меморандуму, в якому Росія зобов’язувалася поважати кордони України, чинні на 1994 рік, – тобто включно з АР Крим.