Порошенко домагатиметься звільнення заручників ОРДЛО і Кремля

21:44, 16.01.2018
Порошенко домагатиметься звільнення заручників ОРДЛО і Кремля

Петро Порошенко під час зустрічі з іноземними дипломатами 16 січня. (Фото прес-служби Президента України)

Президент Петро Порошенко запевнив, що цього року Україна працюватиме над якнайшвидшим поверненням додому заручників із так званих “Д/ЛНР”, а також українських політв’язнів з російських тюрем.

 

Про це Порошенко заявив, виступаючи на щорічній зустрічі з главами дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій у вівторок.

 

“Нинішнього року ми працюватимемо для якнайскорішого повернення в Україну українських заручників з окупованих Донбасу та Криму. Хочемо також повернути і політичних в’язнів, які утримуються в Росії”, - зазначив Порошенко.

 

Глава держави додав, що українські політв’язні з РФ також мають повернутися додому якнайшвидше.

 

Петро Порошенко також розраховує, що підтримка міжнародних партнерів матеріалізується в чіткий Європейський план для України.

 

“Хотів би подякувати нашим партнерам, передусім країнам Великої сімки, за дуже міцну підтримку України. Японії, якій ми вдячні не лише за формулу Ісе-Шімі, а також за фантастичний рік Японії в Україні. І Канаді дякуємо, чиє головування у Великій сімці тільки-но розпочалося, за дуже насичений порядок денний сприяння реформам в Україні. Розраховуємо, що ця підтримка матеріалізується, зокрема, в чіткий Європейський план для України”, - зазначив Глава держави.

 

Також Порошенко подякував гуманітарним організаціям та міжнародним донорам за “неоціненну підтримку” в справі мінімізації негативних наслідків російської агресії, передусім, допомогу внутрішньо переміщеним особам та відновлення звільнених українських територій.

 

Зокрема, Президент України заявив, що цивілізований світ повинен не умиротворювати агресора, а давати жорстку, безкомпромісну відсіч тим, хто порушує норми міжнародного права.

 

“Спроби умиротворення агресора завжди, без усіляких винятків, ведуть до зростання його апетитів і, як результат, до нової агресії. Тому необхідність жорсткої, безкомпромісної відсічі тим, хто грубо порушує норми міжнародного права, сьогодні є очевидною для всіх нас”, - сказав глава держави.

 

Порошенко наголосив, що демократичні цінності не можуть бути предметом торгів і компромісів. Президент додав, що найдієвішим запобіжником проти відродження імперських амбіцій і апетитів Росії є демократична, успішна і незалежна Україна.