Луценко може допитати Гонтареву про мільярди Януковича

19:47, 17.01.2018
Луценко може допитати Гонтареву про мільярди Януковича

Юрій Луценко каже, що не захищає ICU у скандалі з мільярдами Януковича.

Генпрокурор Юрій Луценко припускає, що голову Нацбанку Валерію Гонтареву та радника президента Петра Порошенка, співвласника компанії ICU Макара Пасенюка можуть допитати у справі про розкрадання 1,5 млрд. доларів організованим злочинним угрупуванням (ОЗУ) Януковича.

 

Про це Луценко сказав після засідання комітету Ради з питань національної безпеки та оборони у середу.

 

На запитання журналістів, чи були допитані у цій справі Гонтарева і Пасенюк, Луценко сказав: "Конкретно ні Гонтарева, ні Пасенюк не є брокерами".

 

Водночас він додав, що наразі участь компанії ICU у злочинному угрупуванні Януковича ще вивчається: "Якщо дії брокера будуть визнані (експертизою – ред.) незаконними, тоді очевидно будемо вивчати, чи цей брокер приймав рішення самостійно, чи в змові з іншими особами".

 

Луценко нагадав, що наразі у ГПУ є відповідь комісії, що дії брокера законні, але ці результати ще перевіряє одна з "обласних експертних установ".

 

"Після надходження відповіді, якщо дії брокера будуть визнані експертом як незаконні, то безумовно, будуть допитані посадові особи, у тому числі, можливо, і згадані вами (Гонтарева і Пасенюк – ред.)", - сказав Луценко.

 

Перед цим, звітуючи на засіданні комітету Ради, Луценко заявив, що участь брокера ІСU у схемі відмивання коштів злочинним угрупуванням Януковича перевірялася раніше і перевіряється зараз.

 

Коментуючи участь компанії ІСU у злочинній схемі, генпрокурор вказав, що саме вона оформлювала перевід коштів у цінні папери, але причетність її до ОЗУ на сьогодні не доведена.

 

"Після того, як кошти проходили цю всесвітню пральну машину, вони потрапляли у різні українські банки, у першу чергу в "Ощадбанк". Після цього брокер ІСU оформляв перевід коштів у цінні папери", - сказав Луценко.

 

І підкреслив, що за законом акти купівлі/продажу цінних паперів оформлює брокер, і  брокерська діяльність потрібна, щоб не було фейкових угод.

 

"Одна зі спекуляцій лунає, що Луценко не хоче звертати уваги на роль ІСU у злочинному виводі коштів з України. Це радикальна брехня. ІСU нічого не оформляла по виводу коштів, вони навіть не оформляли по вводу коштів. Вони оформлювали лише купівлю за кошти розміщені на рахунку "Ощадбанку" та інших банків цінних паперів. І отримували встановлену законом маржу", - розповів генпрокурор.

 

За його словами, українське законодавство не дозволяє ОЗУ Віктора Януковича повернути спецконфісковані 1,5 мільярда доларів.

 

"Повернути гроші у злочинців не вийде по одній простій причині. Чинний закон передбачає, що розгляд питання про затвердження угод члена злочинної організації, який дає покази на вище керівництво ОЗУ та сплачує певну компенсацію до державного бюджету за свої дії, розглядається лише у складі прокурора, того хто укладає угоду та його адвокатів", - сказав Луценко.

 

"Спроби представників офшорних компаній, які або співпрацювали з ОЗУ Януковича або зараз змінили власників і намагаються стати невинними овечками, натикаються на український закон, який унеможливлює їхню участь у скасуванні таких рішень", - зазначив генпрокурор. І додав, що це не українське ноу-хау, а так працює система у всьому Європейському Союзі.

 

Як повідомляла «УМ», в опублікованій таємній постанові Краматорського суду йдеться про те що екс-президенту Януковичу вивести 1,5 мільярда доларів з України допомогла компанія ICU.

 

Investment Capital Ukraine (ICU) були брокерами при купівлі облігацій кіпрськими компаніями на суму 1,5 млрд доларів в період між 2012 і 2014 роками.

 

Засновниками ICU є голова НБУ Валерія Гонтарева, яка продала свою частку в компанії партнерам у червні 2014-го, та Макар Пасенюк, якого характеризують як  "фінансиста Порошенка".