Гримчак вірить у завершення війни на Донбасі у 2018 році

14:59, 21.01.2018
Гримчак вірить у завершення війни на Донбасі у 2018 році

Юрій Гримчак під час інтерв'ю.

Окупована частина Донбасу може повернутись до складу України вже у 2018 році. Зрештою, швидке повернення окупованих територій передбачає ухвалений законопроект про реінтеграцію Донбасу.

 

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

 

За його словами, у плані заходів генерального секретаря ООН на цей рік – вирішення конфлікту на Донбасі. Адже останні три роки цього у планах не було.

 

"Я хочу, щоб це відбулося у цьому році. І я маю на це надію. І маю деяку інформацію. Так що будемо рахувати", – сказав пан Гримчак.

 

За його словами, Росія фактично визнала себе стороною конфлікту на сході України й засвідчила значущість українського закону про реінтеграцію Донбасу.

 

Заступник міністра обґрунтував свою думку тим, що обговоренню саме ухваленого Верховною Радою закону присвятив засідання Ради безпеки Росії президент Володимир Путін.

 

Як зауважив Гримчак, «хлопці, ви весь час переконували, що «ми не ми», «нас там немає», «ми взагалі «посередники». І тепер Путін збирав Раду безпеки саме з приводу рішення українського парламенту стосовно невід’ємної частини території України.

 

Також за словами заступника міністра, ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу сприятиме тому, що Росія не зможе легалізувати своїх вояків-окупантів на сході України під виглядом миротворців.

 

На його думку, закон проказує напрямок, «яким шляхом ми будемо повертати ці території, і створює правові підстави для цього».

 

«Я сказав би так. Перший, я думаю, дуже важливий пункт, він буде ще неодноразово згадуватися – це посилання на те, що Україна використовує статтю 51 Статуту ООН про те, що будь-яка країна має право на самооборону. Друге – це те, що попри те, що інколи маніпуляція або така якась гра на супротивника має дуже патріотичне забарвлення, але в даному випадку це не пройшло. Тому що були вимоги, що «давайте встановимо дату початку окупації». На що було сказано, що це неправильно ані юридично, ані логічно. У нас є дата початку агресії – 20 лютого 2014 року. Ця дата закріплена законом від квітня 2014 року про окупацію Криму», - наголосив Юрій Гримчак.

 

Як повідомляла «УМ», минулого четверга Рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу.