Порошенко вважає неприйнятним польський закон про «бандеризм»

11:27, 01.02.2018
Порошенко вважає неприйнятним польський закон про «бандеризм»

Петро Порошенко стурбований необ'єктивністю політиків Польщі. (Фото з ФБ-стоірнки Петра Порошенка)

Закон про заборону “бандерівської ідеології”, ухвалений польським Сеймом і підтриманий Сенатом, містить категорично неприйнятні оцінки і не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook  у четвер.

 

Глава Української держави зазначив, що “глибоко стурбований” відповідним польським законом, і наголосив, що історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон.

 

«Оцінки, які містяться в цьому рішенні є абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними. Ми насамперед пам‘ятаємо наші спільні перемоги і боротьбу проти тоталітарних режимів. Жодне політичне рішення не може замінити історичну правду», - написав Петро Порошенко.

 

Відтак, Президент України закликав Польщу до об’єктивності та діалогу. «Тільки разом переможемо», - додав глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

 

МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа і сподівалося, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

 

Утім, 31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект, яким передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.