Янукович не мав права просити Путіна ввести війська

15:12, 08.02.2018
Янукович не мав права просити Путіна ввести війська

Володимир Замана свідчить в Оболонському райсуді Києва.

Віктор Янукович, будучи президентом України, за законом не мав права просити Росію про введення її військ до своєї країни.

 

Це засвідчив колишній начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана під час допиту у справі про держзраду Януковича в Оболонському райсуді в четвер.

 

На питання сторони обвинувачення, чи має право президент Україні звертатись до керівництва іншої держави про використання її військ у своїй країні, свідок відповів: "Крім тих випадків, коли ухвалений закон Верховною Радою, це - навчання та інше, самостійно він це робити не може".

 

Також один з прокурорів спитав Заману, чи існує порядок застосування військ іноземних держав на території України. Колишній начальник Генштабу ЗСУ відповів, що такого порядку не існує.

 

У свою чергу адвокат Януковича Віталій Сердюк в коментарі журналістам заявив, що президент за Конституцією має право звернутися до РФ з проханням застосувати війська.

 

"Ми акцентували увагу суду, що для вирішення цих питань є 106 стаття Конституції, яка визначає президента як керівника і особу, яка є основним представником України на міжнародній арені. Жодна стаття Конституції не забороняє цього", - зазначив адвокат.

 

Захисник додав: "Президент має право на міжнародній арені у відносинах з іншими державами звертатись з питаннями, які вважає необхідними для захисту країни і для захисту її населення".

 

Як повідомляла «УМ», адмірал Тенюх у суді звинуватив у зраді колишнє керівництво ЗСУ і ВМС, зокрема, колишнього начальника Генштабу ЗСУ Юрія Ільїна.

 

Тоді як колишній голова СБУ Валентин Наливайченко заявив у суді, що за його наказом офіцери спецслужби повернули з фактично окупованого Криму особові справи співробітників СБУ у березні 2014 року.