Представники угорської меншини зірвали консультації щодо закону про освіту

13:55, 14.02.2018
Представники угорської меншини зірвали консультації щодо закону про освіту

Ліля Гриневич та Золтан Балог під час зустрічі, на якій домовилися про співпрацю щодо закону про освіту України (МОН України)

Представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо урегулювання конфлікту навколо питання навчання мовами національних меншин у законі про освіту, які були заплановані на 14 лютого.

Про це повідомила Міністерка освіти Лілія Гриневич на засіданні уряду, інформує "Європейська правда".

Лілія Гриневич нагадала про заплановану зустріч із представниками меншини, присвячену пошуку шляхів виходу із кризи, пов’язаної з мовною нормою закону про освіту. "Ми ведемо консультації з угорською громадою. Вже були зустрічі в Берегово, в Ужгороді і в Києві", - зазначила вона.

Наступний раунд мав відбутися 14 лютого, його називали ключовим.

"Сьогодні мали продовжуватися ці консультації, але лідери угорської громади повідомили, що вони не братимуть участі у цих консультаціях через подання депутатів Опозиційного блоку до Конституційного суду", - заявила вона.

Джерела "Європейської правди" в МОН підтвердили, що напередодні запланованих консультацій три з трьох організацій меншин, які опікуються мовним питанням, одночасно повідомили, що не братимуть участі у зустрічі.

"Ми бачимо затягування процесу", - додала міністерка.

Як повідомляла "УМ", Міністр освіти Лілія Гриневич та очільник МЗС Павло Клімкін провели зустріч з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом, на які сторони домовилися співпрацювати, щоб розробити підзаконні акти, що регулюватимуть навчальний процес етнічних меншин в Україні після впровадження нових норм закону про освіту.

Нагадаємо, Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто 13 лютого заявив, що Угорщина не відмовиться від своєї нинішньої політики щодо українського закону про освіту, але підтвердив участь угорської меншини у засіданні комісії в Міністерстві освіти України.