«Погрожували моїм дітям та принижували Небесну Сотню»: Ірина Геращенко про переговори в Мінську

07:48, 15.02.2018
«Погрожували моїм дітям та принижували Небесну Сотню»: Ірина Геращенко про переговори в Мінську

Ірина Геращенко, Леонід кучма та Валерія Лутковська представляють Україну на перемовинах із терористами в Мінську (Обозреватель)

Заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко розповіла про черговий невдалий раунд переговорів із терористами у Мінську, який завершився тим, що вона була змушена дотерміново покинути засідання через погрози дітям та насмішки і приниження Небесної Сотні з боку "представників ОРДЛО і іх кураторів з РФ".

"Вони блокують відкриття КПВВ "Золоте", росіяни не погоджуються на створення механізму з пошуку зниклих безвісти за їх участю та МКЧХ; й досі немає внятноі відповіді на українську пропозицію по спискам заручників, натомість ОРДЛО намагається прив’язати звільнення заручників до питання амністії (стара іх тактика пов’язувати два різні питання)", - написала Ірина Геращенко по завершенню засідання.

Представники України висловили готовність до компромісу, але представники Кремля у відповідь на це лише вдалися до провокацій.

"Під час засідання гуманітарноі групи представники ОРДЛО спробували в некоректній формі згадати події Майдану й перейти до особистих погроз. Звичайно, я це рішуче зупинила, ми не дозволимо нікому принижувати пам’ять Героїв Небесної Сотні і історію України", - написала Ірина Геращенко.

У коментарях до цього посту в Facebook журналіст Дмитро Лиховій попросив Ірину Геращенко підтвердити інформацію про те, що представниця України дочасно покинула засідання.



Водночас Ірина Геращенко відмітила, що представник ОБСЄ Тоні Фріш у Москві зустрічався із радником Путіна Владиславом Сурковим.

"Також на ТКГ украінськї представники висловили нерозуміння, що координатор ОБСЄ Т. Фріш, як з’ясувалося, у Москві мав зустріч з радником Президента Путіна В. Сурковим і не поінформував групу і ТКГ ані про сам факт зустрічі, ані про її результати. А перед цим він відмовився відвідати в старобельському СІЗО російського потіряшку Агєєва, мовляв, це були б політичні відвідини", - повідомила Ірина Геращенко про діяльність представників ОБСЄ.

"Ми наполягаємо на неупередженому і незалежному підході координаторів до їх роботи, неприпустимості кулуарщини і вирішенні всіх питань в тристоронньому, а не двосторонньому форматі: Украіна-РФ-ОБСЄ", - зазначила народна депутатка.

Таким чином, у питаннях звільнення заручників прогресу досягнуто не було.

Однак, Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська в ефірі "5 каналу" заявила, що обговорення обміну заручників продовжиться незважаючи на зірване попереднє засідання".

"Я сподіваюся, що другий етап звільнення людей, думаю, справді відбудеться. І дуже сподіваюся, що це станеться вже найближчим часом", - сказала вона у програмі "Час. Підсумки дня".

Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко поспілкувався телефоном із Володимиром Путіним про обмін заручниками.