Президент Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

18:27, 20.02.2018
Президент Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Петро Порошенко та інші учасники засідання Воєнного кабінету. (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

 

Церемонія підписання закону відбулася під час засідання Воєнного комітету, яке транслювалося в прямому ефірі у вівторок.

 

«Сьогодні, як я і обіцяв, підписую закон про реінтеграцію Донбасу. Закон жодною буквою не порушує міжнародних зобов’язань України, включаючи Мінські домовленості. Україна залишається відданою мирному врегулюванню ситуації на окупованому Донбасі, як це і передбачено нашими міжнародним зобов’язанням», - наголосив глава держави.

 

Засідання Воєнного комітету відбулося за участі спікера Ради Андрія Парубія, секретаря РНБО Олександра Турчинова, міністра оборони Степана Полторака і начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, міністрів МВС і МЗС – Арсена Авакова і Павла Клімкіна тощо.

 

Під час обговорення Верховний Головнокомандувач кілька разів наголошував, що цей документ визнає Росію агресором і окупантом.

 

У самому тексті закону є дві згадки про Росію-агресора (у преамбулі і прикінцевих положеннях), а також одна згадка "держава-окупант" (у ст.7).

 

Дії РФ на території Донецької і Луганської областей у тексті закону названі "збройною агресією Російської Федерації".

 

"Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації", - вказується у преамбулі.

 

Згідно з текстом закону, до тимчасово окупованих Росією територій у Донецькій та Луганській областях входять земля, річки, озера, внутрішні морські води, надра та повітряний простір над цими територіями.

 

Межі окупованих територій в цих областях, визначаються президентом за поданням Міністерства оборони, підготовленим на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

 

Наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав.

 

«Також Закон посилює правову базу для застосування ЗСУ для відбиття російської агресії, визначає основні параметри захисту прав і свобод цивільного населення, що потерпає від російської окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях та визначає механізм повернення цих територій», - написав Петро Порошенко згодом у Facebook.

 

Як повідомляла «УМ», 18 січня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу. У документі визначається дата початку окупації частини України, зокрема Криму та Севастополя, - 20 лютого 2014 року.

 

8 лютого 2018 року закон підписав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.