Порошенко чекає пропозицій щодо зміни формату операції на Донбасі

19:50, 20.02.2018
Порошенко чекає пропозицій щодо зміни формату операції на Донбасі

Засідання Воєнного кабінету на чолі з Президентом Порошенком.

Президент Петро Порошенко чекає від оборонного командування пропозицій щодо зміни формату операції на Донбасі та кандидатури командувача об'єднаних сил.

 

Про це Порошенко заявив на засіданні Воєнного кабінету у вівторок, підписуючи закон про реінтеграцію Донбасу.

 

"В найкоротший термін очікую відповідних пропозицій щодо зміни формату на виконання цього закону. Прошу підготувати мені кандидатуру командувача об'єднаних сил. Представити пропозиції щодо положення про Об’єднаний оперативний штаб, стратегічний замисел застосування ЗСУ", – сказав глава держави, даючи доручення міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку.

 

Порошенко зазначив, що до 1 квітня вони мають завершити підготовчі процедури. І  підкреслив, що Україна залишається відданою мирному вирішенню проблеми звільнення тимчасово окупованих територій.

 

Як повідомляла «УМ», Президент Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

 

Згідно з законом, повноваження з керування військовими і правоохоронними підрозділами на Донбасі переходять від СБУ до Генерального штабу, який очолює Збройні Сили України.

 

Для керування всіма військовими і правоохоронними підрозділами, залученими для проведення заходів із забезпечення нацоборони і відсічі збройної агресії Росії в Донецькій і Луганських областях вводиться нова посада командувача об’єднаних сил.

 

Командувач об’єднаних сил призначається президентом за поданням начальника Генштабу. Його повноваження також мають бути окремо визначені відповідним рішенням президента.

 

У його підпорядкуванні буде Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил, положення про який будуть також визначені рішенням президента.

 

До штабу ввійдуть усі роди Збройних Сил і правоохоронці, які перебуватимуть на території проведення заходів із нацбезпеки до виведення окупаційних військ.