В.о. міністра МОЗ Уляну Супрун хочуть відсторонити страйкарі з НМУ ім. Богомольця

07:35, 26.02.2018
В.о. міністра МОЗ Уляну Супрун хочуть відсторонити страйкарі з НМУ ім. Богомольця

МОЗ закликає університет ім. О.Богомольця закликає не допустити зриву навчального процесу. (Фото з ФБ-сторінки НМУ ім. Богомольця)

Студенти та трудовий колектив Національного медуніверситету імені О.Богомольця оголосили безстроковий страйк з понеділка, 26 лютого. Серед головних вимог страйкарів: усунути від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та відсторонити від виконання своїх обов’язків її заступників.

 

Про це повідомляється на сторінці НМУ імені О.О. Богомольця у Facebook у неділю ввечері.

 

"Страйк оголошено у зв’язку з безпрецедентним брутальним та незаконним втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність НМУ імені О.О. Богомольця", - йдеться в повідомленні.

 

Зокрема,, зазначається: "Починаючи з понеділка 26 лютого навчальний процес та наукова діяльність в НМУ імені О.О. Богомольця повністю зупиняються на невизначений час, а всі приміщення Університету будуть недоступними для відвідувачів за винятком приміщень клінік, де лікуються пацієнти".

 

Страйк оголошено страйкомом, до якого увійшли зі сторони студентства представники Студентського парламенту університету, студентської ГО "Студентська довіра", студентський профком, та студентський актив. Зі сторони трудового колективу НМУ імені О.О. Богомольця декани та проректори, профспілковий комітет університету.

 

Страйком вимагає від президента негайно втрутитися в ситуацію, від голови Верховної Ради та прем'єр-міністра  – "негайно створити комісію із розслідування зловживань керівництвом МОЗ" та "на час такого розслідування усунути від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та відсторонити від виконання своїх обов’язків її заступників".

 

Страйкарі також вимагають від Уляни Супрун скасувати наказ про відсторонення ректора НМУ імені Богомольця Катерини Амосової та призначенння в.о. ректора університету Михайла Захараша, а також негайно забезпечити проведення інтегрованого ліцензованого іспиту КРОК1. Стоматологія.

 

Натомість МОЗ України після оголошення безстрокового страйку Національним медуніверситетом імені О.Богомольця закликає не піддаватися на провокації та не допустити зриву навчального процесу.

 

"До представників МОЗ звертаються занепокоєні викладачі та студенти НМУ з повідомленнями, що керівництво університету примушує студентів та науково-педагогічних працівників розпочати 26 лютого, так званий "безстроковий всеуніверситетський страйк. Також розповсюджується завідомо неправдива інформація щодо блокування МОЗ виплати стипендій та зарплат в НМУ. Звертаємося до студентів та викладацького складу університету не піддаватися на провокації та маніпуляції керівництва НМУ та не зривати навчальний процес", – йдеться у заяві міністерства на сторінці у Facebook.

 

У відомстві наголошують, що «згідно з принципами та практикою університетської автономії, університет самостійно проводить відповідні виплати з казначейських рахунків». Отже процедуру переказу коштів здійснює бухгалтерія університету, а проректори мають усі необхідні повноваження для проведення виплат.

 

"Наголошуємо на необхідності продовження навчання та підготовки до ліцензійних інтегрованих іспитів, адже згідно з графіком їх проведення 27 березня має відбутися КРОК 3 для лікарів-інтернів", – підкреслюють в МОЗ.

 

І додають: "Катерина Амосова відсторонена від виконання повноважень за посадою ректора НМУ на час здійснення перевірки фактів щодо непроведення ліцензійного інтегрованого іспиту "КРОК-1. Стоматологія" для студентів НМУ. Створена для перевірки комісія наразі опрацьовує матеріали, надані НМУ ім. Богомольця та Центром Тестування. Разом з тим, відсторонена ректорка систематично не з’являється на засідання комісії, незважаючи на запрошення".

 

Як повідомляла «УМ», 20 лютого Міністерство охорони здоров'я відсторонило від обов'язків ректора медуніверситету Богомольця Катерину Амосову. Офіційна причина: зрив ліцензійного іспиту для студентів-стоматологів "Крок 1. Стоматологія".

 

Амосова заявляє, що на неї тиснув заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський і вважає, що її відсторонення – це "розправа" за відмову здійснити протиправні дії.

 

20 лютого нового в.о. ректора Михайла Захараша не пускали на робоче місце в Національний медичний університет імені Богомольця.

 

Скандал розгорівся після того, як стало відомо про те, що 18-річна студентка Національного медичного університету Муккадас Насирлаєва вчинила самогубство: стрибнула з мосту Патона. Адвокат та очільник діаспори туркменського народу Ровшанбек Розметов звинуватив у трагічній події керівництво факультету, де навчалася дівчина, адже через затягування студентка не змогла вчасно подати документи для продовження терміну перебування в Україні.