Порошенко закликав воїнів тримати порох сухим

16:19, 01.04.2018
Порошенко закликав воїнів тримати порох сухим

Петро Порошенко і воїни 79-ї бригади.

Президент Петро Порошенко підкреслює, що українські військові повинні давати відсіч провокаціям ворога навіть під час дії режиму припинення вогню на Донбасі.

 

Про це Порошенко заявив під час спілкування з бійцями 79-ї бригади у неділю.

 

«Вітаю воїнів легендарної 79-ї бригади зі святом. Розраховую, що цього разу Росія-агресор дотримуватиметься режиму припинення вогню. Віри Москві, звичайно, нема. Над Кремлем не хрести, а зірки, отож місце воно якесь не дуже православне. І воїни не гірше за мене знають, що слово їхніх «співрозмовників» з того боку лінії зіткнення не варте й рваного рубля», -  зазначив Порошенко.

 

Верховний Головнокомандувач наголосив, що ніхто не позбавляє українських військових права за наказом командирів давати гідну відсіч провокаціям бойовиків. «Більше того, це їхній обов'язок. І поточний режим припинення вогню не є винятком. Дотримуйтесь його, але тримайте порох сухим, будьте напоготові і в критичних ситуаціях набоїв не шкодуйте!», - йшлося у дописі глави держави у Facebook.

 

Слід зазначити, що текст відповідної заяви Порошенка був опублікований на його сторінці в Facebook і Twitter, однак згодом був видалений.

 

 

Згодом адміністрація Президента надала окремим ЗМІ аудіо спілкування Пророшенка з воїнами 79-ї бригади. Зокрема, там Порошенко підкреслює, що Україна має бути готова продемонструвати боєздатність армії, але головним пріоритетом є звільнення окупованих територій політико-дипломатичним шляхом.

 

"Дуже дякую вам за те, що ви бороните кожен клаптик української землі. Я розумію, що це нелегко. Я розумію, що інколи і виконувати накази про припинення вогню є не легка справа, - зазначив президент. - Нам треба тримати порох сухим, нам треба бути готовими в будь-яку хвилину продемонструвати бойові здатності українських десантно-штурмових військ. Але зараз головний наш пріоритет – це звільнення окупованих територій політико-дипломатичним шляхом".

 

Попередні дописи у соцмережах з цитатами нібито про те, щоб ЗСУ «не шкодували набоїв» на Банковій пояснюють помилкою співробітника АП. Мовляв, Президент такого не говорив.

 

Як відомо, 26 березня Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про чергове припинення вогню в зоні АТО на період великодніх свят з опівночі 30 березня.

 

Новий договір серед іншого передбачає: застосовувати дисциплінарні заходи за порушення режиму припинення вогню; відмову від наступальних дій і розвідоперацій; невідкриття вогню у відповідь; заборону на розміщення і застосування важкого озброєння в населених пунктах і в їх близькості.

 

Однак бойовики зірвали "великоднє перемир’я" вже через 10 хвилин після початку його дії.

 

Минулої доби в зоні АТО зафіксовано 11 ворожих обстрілів, поранено двох військових ЗСУ. Як повідомив речник Міноборони Максим Праута, українські військові один раз відкривали вогонь у відповідь зі стрілецької зброї.

 

Як повідомляла "УМ", Президент відсвяткував Вербну неділю в Маріуполі і Волновасі, а також передав захисникам України паски.