Холодницький і Ситник відзвітували у Раді

17:54, 04.04.2018
Холодницький і Ситник відзвітували у Раді

Назар Холодницький і Артем Ситник запевняли, що конфлікту немає.

Керівники Національного антикорупційного бюро Артем Ситник та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький провели дебати щодо гучного скандалу з прослуховуванням у Верховній Раді в середу.

 

Верховна Рада також заслухала звіти керівників НАБУ і САП, після чого фракції висловили свою оцінку діяльності антикорупційних органів.

 

Депутати викликали обох керівників нових антикорупційних органів після того, як стало відомо, що антикорупційне бюро та генпрокуратура прослуховували Назара Холодницького.

 

Але публічних розбірок на камери Ситник та Холодницький не влаштували й поводили себе у парламенті на диво стримано. Хоча НАБУ і зробило серйозний удар на випередження - за годину до звіту опублікувало нарізку скандальних записаних розмов Назара Холодницького.

 

З різкою критикою Холодницького у Раді виступили депутати Сергій Лещенко та Олег Ляшко. Зокрема, на думку Ляшка, замість боротьби з корупцією керівники НАБУ і САП  отримують "космічні зарплати", займаються самопіаром і "обслуговують інтереси політичних кланів".

 

Олег Ляшко звернувся до парламенту з вимогою якнайшвидше обрати аудитора НАБУ, а до Холодницького – піти у відставку на час розслідування справи проти нього.

 

У відповідь антикорупційний прокурор нагадав Лещенку про надзвичайно дорогу квартиру в центрі Києва, на яку той нібито не заробляє. А Ляшку нагадав про розкішний заміський будинок та підозрілі великі виграші у лотерею.

 

Єдиний закид, який зробив Холодницький у бік Ситника, що той нібито "зливає" інформацію журналістам, які часто з'являються на місці затримання аномально швидко.

 

У відповідь Ситник не став повторювати гучні звинувачення проти Холодницького, наголосивши, що конфлікту немає.

 

"Всі детективи та прокурори САП працюють у штатному режимі. Боротьба з корупцією не припинена", - запевнив Ситник. І заявив, що нічого страшного не відбулось, просто замовчувати факти протиправних дій він не міг.

 

Депутати, багато з яких вже стали фігурантами справ НАБУ і САП, спостерігали за цим дійством з неприхованим задоволенням.

 

А депутат фракції БПП Олексій Гончаренко накинувся на керівників НАБУ і САП з різкою критикою, згадав про мільярдні витрати бюджету на антикорупційні органи, про відсутність притягнутих до відповідальності корупціонерів, про конфлікт між Ситником і Холодницьким та про необхідність термінового аудиту НАБУ і САП.

 

Як повідомляла «УМ», 30 березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що вимагатиме зняти з посади Назара Холодницького, якого він звинуватив "у дисциплінарних проступках", які виявило спільне розслідування Генпрокуратури та НАБУ.

 

Адже у кабінеті пана Холодницького, а саме в акваріумі, майже місяць працював пристрій для підслуховування.

 

Прослуховування показало, що Назар Холодницький "зливав" інформацію підозрюваним у справі щодо зловживання в одеській мерії, в якій фігурує Геннадій Труханов. Також йшлося про зловживання у справі щодо спроби дати хабара Уляні Супрун, про нібито зловживання депутата від БПП Георгія Логвинського, про провадження проти керівників НАЗК, а також щодо зловживань в інтересах приватних банків.

 

У відповідь Назар Холодницький заявив, що жодних незаконних розпоряджень не давав і порушень у його діях немає, а на всі звинувачення він готовий відповісти під час слідства.