Британські спецслужби знайшли в Росії секретну лабораторію із виготовлення «Новачка»

10:43, 05.04.2018
Британські спецслужби знайшли в Росії секретну лабораторію із виготовлення «Новачка»

Спеціалісти з хімічного захисту в Солсбері на місці, де знайшли Сергія та Юлію Скрипалів (BEN STANSALL/AFP/GETTY IMAGES)

Співробітники британських правоохоронних органів та спецслужб змогли встановити місце, де в Росії існує секретна лабораторія, у якій виготовляють нервово-паралітичний газ "Новачок".

Інформаціює про місце виробництва російської хімічної зброї правоохоронці Сполученого королівства володіли вже на четвертий день розслідування, аднак вона залишалася в таємниці, доки про неї не повідомили міжнародні ЗМІ.

Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

За інформацією видання, лабораторія розташована в Росії, але де саме не уточнюється. Також підкреслюється, що Росія - найімовірніша країна походження отрути, але на 100% це стверджувати не можливо.

Як розповів один із співрозмовників видання, встановити можливе джерело виробництва Новачка вдалося за допомогою наукового аналізу та розвідданих вже через кілька днів після отруєння Скрипалів.

Джерело відзначило, що кабінет міністрів мав інформацію про те, де була вироблена ця речовина, на четвертий день після інциденту.

Нагадаємо, 4 березня колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості на лавці в торговому центрі Maltings в Солсбері. Також британські урядовці повідомляли, що отруїлися також майже 40 осіб, які контактували із Скрипалями на вулиці, де їх знайшли, та у лікарні.

Згодом прем’єр-міністерка Британії Тереза Мей повідомила, що їх отруїли нервово-паралітичним газом "Новачок" російського виробництва. Після цього із Британії вислали 23 дипломатів, а до акції із висилки російських представників приєдналися майже 30 країн та штаб-квартира НАТО, загалом було вислано понад 150 російських представників, у тому числі з України 13 осіб.

Походження отрути, від якої постраждав Сергій Скрипаль, його донька Юлія та інші громадяни Британії, розслідує Організація із заборони хімічної зброї. Британія заявляє, що Росія відмовляється іти на співпрацю в розслідуванні.