«Тактика дрібних кроків»: Аваков озвучив свій план по деокупації Донбасу

12:16, 16.04.2018
«Тактика дрібних кроків»: Аваков озвучив свій план по деокупації Донбасу

Арсен Аваков пропонує проводити реінтеграцію Донбасу частинами, які поступово деокуповуватимуть деокупації

Міністр внутрішніх справ розповів про власне бачення тактики деокупації Донбасу в інтерв’ю виданню "Українська правда".

На дупку міністра, доцільно застосовувати так звану "тактику дрібних кроків": спочатку брати під контроль окремі ділянки, проводити там вибори, лише потім рухатися вглиб окупованої території.

"У мене є свій план. Він називається "тактика дрібних кроків, яким аплодують всі". Я не вважаю, що реінтегрувати можна відразу всю територію окупованого Донбасу. "Блакитних шоломів" стільки немає - на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район", - розповів міністр.

За його словами, план полягає в тому, щоб миротворці спільно з українськими прикордонниками спочатку зайняли позиції на кордоні умовної Горлівки або Новоазовського району, де були б проведені вибори до місцевих рад за українським законодавством.

На думку Авакова, не важливо, хто переможе на цих виборах, "головне - сформувати перехідну адміністрацію".

"На основі цих нових, обраних за українським законом органів та представників державної влади України, туди повинна прийти центральна влада разом з українськими поліцейськими силами", - пояснив він.

При цьому міністр не виключив, що українські поліцейські спочатку патрулюватимуть окуповані райони з місцевими представниками територіальних громад.

Він зазначив, що після цього має початися відновлення інфраструктури - відновлення подачі води, електроенергії, відновлення шкіл і українських паспортів.

"Тут теж є нюанс, тому що ступінь перевірки людей з окупованих територій повинен бути спеціальним, щоб ми не видавали кому попало українські паспорти, а тільки українським громадянам", - сказав він.

Арсен Аваков додав, що якщо в окремо взятому районі все пройде як треба, то ту ж процедуру слід повторити з наступних п'яти районах.

Він не виключає, що спочатку люди з окупованих територій будуть обмежені в правах щодо виборів до центральних органів влади - парламенту, президента і так далі, але додав, що "це нормальна міжнародна практика".

Міністр зазначив, що також в Україні необхідно ухвалити два закони: про амністію і "про колаборантів", які дозволять визначити статус жителів окупованого Донбасу.

"Закон" про колаборантів "- обов'язковий, тому що потрібно визначити статус кожної людини. Офіційно встановити, що він такий же громадянин України, як і всі інші. Він або жертва, яких більшість, або учасник, але не критичний. Або все ж заслуговує заходи осуду", - розповів Аваков.

Він зазначив, що якщо це все реалізувати, то поступово можна вийти на ситуацію, "коли українські прикордонники стоять на кордоні України і Росії, повністю забезпечуючи контроль, а разом з ними стоять" блакитні каски", про які домовляється президент Петро Порошенко".

Арсен Аваков упевнений, що парламент конституційною більшістю може проголосувати за такий сценарій реінтеграції Донбасу.