Генпрокурор Луценко виконує обов’язки голови САП Холодницького

14:51, 16.04.2018
Генпрокурор Луценко виконує обов’язки голови САП Холодницького

Юрій Луценко пояснює, чому забрав частину повноважень у керівника САП. (Фото з ФБ-сторінки Лариси Сарган)

Генеральний прокурор Юрій Луценко розповів, що оскільки голова САП Назар Холодницький пішов у відпустку, його обов'язки виконують заступник і голова ГПУ.

 

Про це Луценко повідомив на брифінгу в понеділок.

 

За його словами, голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вирішив піти у відпустку і гарантував, що надасть пояснення і працюватиме із Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів.

 

"САПом керує наразі перший заступник Холодницького (Максим Грищук – Ред.), але тут є одна дуже специфічна ситуація", - сказав Луценко.

 

І пояснив, що заступник виконує не всі обов'язки голови, а лише ті, які стосуються діяльності безпосередньо САП. Повноваження ж Холодницького як заступника генпрокурора частково взяв на себе сам Луценко, оскільки його заступники чи будь-хто інший з ГПУ не має права виконувати цю роботу.

 

"Це дуже маленькі функції, наприклад, підписи по підозрам щодо окремої категорії підозрюваних", - зазначив генпрокурор.

 

Він розповів, що зокрема підписав підозру в корупції адвокату заступника Вінницької регіональної прокуратури, який разом з чиновником вимагав хабар.

 

За словами Луценка, також за відсутності Холодницького він підписуватиме зміни в складі групи прокурорів.

 

Водночас, наголосив керівник ГПУ, є частина повноважень Холодницького, які не може виконувати навіть генпрокурор.

 

З цього приводу Луценко дорікнув законодавству, що не дає можливості іншим чиновникам повноцінно виконувати обов'язки голови САП на час його відсутності.

 

Генпрокурор також заявив, що не буде втручатися в хід дисциплінарного розслідування щодо очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

 

"В даному випадку, маємо справу з дуже високопоставленим посадовцем, до якого, безумовно, буде прикута увага громадськості, але від цього не змінним є механізм. Механізм не буде змінений і я не збираюся, хоч якимось чином, впливати на його рішення", - сказав Луценко.

 

Як повідомляла «УМ», в березні з'ясувалося, що в акваріумі в кабінеті глави САП Холодницького була встановлена ​​"прослушка". З’ясувалося, що справу стосовно Холодницького веде Генпрокуратура із застосуванням обладнання НАБУ.

 

Холодницький застеріг, що записи, які приховано велися у його кабінеті, можуть бути використані для спекуляцій проти нього, але наголосив, що про його відставку не йдеться.

 

Згодом НАБУ опублікувало фрагменти записаних розмов керівника САП Холодницького. Тоді ж Холодницький прозвітував у Раді.