Полторак готовий до завершення АТО 30 квітня

10:54, 23.04.2018
Полторак готовий до завершення АТО 30 квітня

Міністр оборони Степан Полторак.

Міністерство оборони готове до завершення АТО 30 квітня та початку нового формату операції на Донбасі під керівництвом Об'єднаних сил.

 

Про це Полторак заявив у інтерв'ю BBC News Україна у понеділок.

 

"30 квітня ми завершуємо проведення АТО і переходимо до проведення операції Об'єднаними силами на чолі з командувачем і Об'єднаним штабом", наголосив генерал армії.

 

За його словами, міністерство вже підготувало "органи військового управління, які виконуватимуть завдання в Донецькій і Луганській областях".

 

"Були проведені навчання і буквально під час розмови з вами (інтерв'ю відбулося 21 квітня - Ред.) здійснюється передислокація органів військового управління, заміна частин і підрозділів, реструктуризація військових частин і їх заміна", - сказав міністр.

 

Новою операцією керуватиме призначений президентом командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв.

 

За словами Степана Полторака, командувач Об'єднаних сил управлятиме підготовкою і керівництвом всіх сил оборони - не тільки ЗСУ, а й СБУ, поліції, Нацгвардії, прикордонників.

 

Основне його завдання - "звільнити територію від окупантів та захистити територіальну цілісність України".

 

На питання про чисельність українських сил на Донбасі, міністр відповів, що "все буде залежати від обстановки".

 

"Якщо на першому етапі це буде операція зі стабілізації ситуації, то, на мою думку, буде достатня і та кількість, яка сьогодні є. Якщо буде ситуація ускладнюватися або буде ухвалене рішення про звільнення території - тоді, звичайно, і кількість особового складу необхідно буде збільшувати", - сказав пан Полторак.

 

Також він розповів, як, на його думку, зміниться життя цивільних в зоні конфлікту: "Вони будуть чітко розуміти, від кого залежать рішення, вони будуть чітко розуміти, що є вертикаль управління цими територіями і, я думаю, що життя для цих людей буде легшим".

 

Нагадаємо, у січні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях". Росію у ньому вперше визнали "агресором та окупантом" через її дії у Криму та на Донбасі.

 

Також в цьому законі йдеться про переформатування АТО в "заходи щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях".

 

За цим рішенням, керівництво операції переходить від Служби безпеки, яка формально керує АТО зараз, до Збройних сил.