Порошенко вважає геополітичним питання створення автокефалії УПЦ

11:27, 27.04.2018
Порошенко вважає геополітичним питання створення автокефалії УПЦ

Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди 100-річчя створення прикордонного відомства України.

Створення єдиної помісної української православної церкви є не лише релігійним питанням, а й геополітичним, адже йдеться про захист духовних кордонів українців.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенка під час виступу на Софійській площі з нагоди 100-річчя створення прикордонного відомства України у п'ятницю.

 

“Моє звернення до Вселенського патріарха було підтримане Верховною Радою України. Це звернення про томос про автокефалію православній церкві в Україні, грамота про нашу церковну незалежність. Воно виходить далеко за межі церковних справ. Воно - не лише про віру, без якої неможлива перемога. Тут не лише релігія, тут є геополітика. Йдеться про наше остаточне ментальне унезалежнення від Москви. Йдеться про захист наших духовних кордонів. Йдеться про національну безпеку і нашу оборону у гібридній війні”, - наголосив глава держави.

 

За словами Порошенка, Кремль розглядає РПЦ як “один із ключових інструментів впливу на Україну, а саму Україну – як кремлівську "канонічну територію".

 

“Хіба це не зазіхання на нашу територіальну цілісність, на нашу незалежність, на наш суверенітет? Хіба ми разом не маємо її боронити і в цій сфері?” - підкреслив Президент.

 

Глава держави також зауважив, що для будь-якої держави політика національної пам’яті є надзвичайно важливою, адже “вона чітко окреслює цю державу, нас у часі та просторі”.

 

“Над її впровадженням протягом останніх років ми наполегливо працюємо, рівно як і над усіма іншими питаннями, що є важливими для зміцнення нашої Української держави і нашої української ідентичності”, - сказав Порошенко, додавши, що це стосується і проблематики єдиної помісної православної церкви.

 

За його словами, вжита протягом останніх 4 років низка ефективних і результативних кроків зміцнили українську національну ідентичність. “Твердо переконаний: якби їх зробили до нас, то, можливо, нас і оминула би та гірка чаша випробувань, яку нам випало випити”, - додав він.