Bellingcat встановив ще одного із офіцерів російського ГРУ, який керував перевезенням «Бука» для МН17

13:23, 25.05.2018
Bellingcat встановив ще одного із офіцерів російського ГРУ, який керував перевезенням «Бука» для МН17

Фотографій Володимира Іваннікова у відкритому доступі фактично нема через конспірацію (фото: theins.ru)

Офіцер ГРУ Олег Владимирович Іванніков, який керував армією в Південній Осетії під час окупації під ім’ям Андрій Іванович Лаптєв, а під час нападу Росії на Донбас під позивним "Оріон", найвищий із російського військового керівництва, безпосередньо відповідальний за перевезення "Бука" 53-ї бригади, з якого збили рейс МН17 із Ампстердама в Куала-Лумпур.

Про це заявляє група розслідувачів Bellingcat з посиланням на відкриті джерела та результати експретизи голосу фігурнатів записів СБУ.

Як наголосили розслідувачі на прес-конференції, Володимир Путін та військове керівництво Росії відповідальне за катастрофу літака на Донбасі, але найвищою за посадою особою, яка безпосередньо віддавав на каз про транспортування "Бука" - саме Олег Іванніков.

Упізнати Олега Іваннікова допоміг його досить незвичний високий, схожий на жіночий, голос, який ідентифікували на різних записах. Пізніше незалежна аудіоекспертиза підтвердила ці висновки.

"Вийти" на нього допомогли бази телефонних номерів, і, навіть, замовлення доставки через інтернет-магазин на базу Головного розвідуправління Росії.

Завдяки телефонним базам вдалося дізнатися номер телефону сина Олега Іваннікова, який живе у Швейцарії, а він надав домашній номер батьків у Росії, тому розслідувачам вдалося поспілкуватися із дружиною підозрюваного у збитті літака. жінка заявила, що її чоловік у відрядженні.

Розслідувачі зазначають, що за 2 дні до збиття літака Олег Іванніков був на Донбасі та в розмовах радів тому, що невдовзі у російсько-терористичних військ на Донбасі буде "Бук", тому вони зможуть збивати українські літаки.

Олег Іванніков був де-факто керівником окупованої частини Донбасу із весни і до кінця 2014 року. На прес-конференції заявивли, що на момент транспортування "Бука" він теж був на Донбасі, але не безпосередньо неподалік від місця катастрофи.

У розслідуванні зазначається, що Олег Іванніков безпосередньо керував усіма бойовими діями з боку окупантів на Донбасі, але звітував про них російському генералу Андрію Ткачову, якого "Белінгкет" ідентифікував раніше.

Про деталі розслідування можна прочитати на сайті Bellingcat.

Як повідомляла "УМ", 24 травня міжнародна слідча група повідомила про завершення розслідування причин катастрофи МН17. Слідчі встановили, що рейс МН17 був збити із установки "Бук", яка належала 53-й бригаді Росії.

У Росії заявили, що не визнають результати міжнародного розслідування, бо представників цієї країни не допустили до розслідування.