Спецпосланець Держдепу США: конфлікт на Донбасі перейшов у гарячу війну

21:39, 27.05.2018
Спецпосланець Держдепу США: конфлікт на Донбасі перейшов у гарячу війну

Курт Волкер під час відвідин зони конфлікту на Донбасі, травень 2018 року. (Радіо Свобода)

Курт Волкер, спеціальний посланець Державного департаменту США з питань України, звважає, що конфлікт на Донбасі конфлікт останнім часом перейшов в активну фазу «гарячої війни».

Він переконаний, що відповідальність за ескалацію лежить на Росії, яка також має ключі до завершення конфлікту, передає "Радіо Свобода".

«Немає тут ніякої двозначності. Сили (які протистоять Україні – ред) перебувають під прямим командуванням і контролем Росії. І два політичні утворення («ДНР» і «ЛНР» – ред.) повністю утримуються Російською Федерацією – від того, як вони були утворені і до фінансування. Відтак, Росія несе пряму відповідальність за цей конфлікт», – сказав Волкер під час брифінгу, який тривав півгодини.

При цьому Волкер відзначив: на тижні, що минає, був побитий рекорд порушень перемир'я.

«Це все ще дуже гаряча війна. Минулого тижня фактично був рекорд щодо кількості порушень перемир’я. За підрахунками ОБСЄ – сім тисяч за тиждень, це досить значна кількість», – сказав Волкер міжнародним журналістами, перебуваючи в Лондоні.


Спецпосланець Держдепу США наголосив на великих стражданнях мирного населення в зоні конфлікту і звернув увагу на небезпеку того, що війна на Донбасі «сходить з перших шпальт» світової преси.

Спецпосланець звернув увагу, що на території, охопленій конфліктом, мешкає переважно російськомовне населення і Росія, яка нібито піклується про російськомовних, повинна розуміти, на що їх наражає своїми діями – або бездіяльністю – у плані врегулювання конфлікту.

Як повідомляла "УМ", на Трійцю на фронті загинуло троє українців, ще 5 зазнали поранення.

Нагадаємо, напередодні свят розвідка попереджала про можливість наступу на Донбасі.