#FreeSentsov: на трьох континетах підтримали Олега Сенцова, що голодує 14 добу (фото, відео)

10:00, 28.05.2018
#FreeSentsov: на трьох континетах підтримали Олега Сенцова, що голодує 14 добу (фото, відео)

Акція на підтримку Олега Сенцова в Торонто (фото: Antonina Kumka / Facebook)

У різних містах України, а також у Нью-Йорку, Тронто, Гельсінкі, Лісабоні та Санкт-Петербурзі відбулися акції на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який у російській в’язниці 14 днів тримає голодування, сподіваючись, що Кремль напередодні Чемпіонату Світу з футболу відпустить 64 українських політв’язнів.

Як повідомляє Крим.Реалії, у Запоріжжі експериментальний театр "Запорізька нова драма" та активісти Amnesty International влаштували читку п'єси "Заручини" про суд над Сенцовим та Кольченком.

Під час акції її учасники написали листи підтримки Сенцову, які планують переслати кінорежисеру у колонію.



Як повідомляла "УМ", читання п’єси "Заручини" у Києві під посольством Росії провели 18 травня.

У Києві на кінофестивалі "Молодість" українські актори, журналісти, режисери та міністр культури Євген Нищук та ще десятки людей підтримали українського бранця Кремля.


(фото Yanina Sokolova / Facebook)

Вони, як і активісти в інших містах, тримали в руках плакати із написом #FreeSentsov.


(фото Yanina Sokolova / Facebook)

У центрі Миколаєва на акцію зібралося декілька десятків людей, дехто приходив із дітьми. Активісти прогулювалися містом, залучаючи до акції перехожих.




(фото Катерина Степанова / Facebook)

27 травня у місті відбувся Парад вишиванок, який розпочався з флешмобу на підтримку ув'язнених у Росії українців. 



У "північній столиці" Росії Санкт-Петербурзі на набережній каналу Грибоєдова рух "Відкрита Росія" розмістив банер на підтримку Олега Сенцова.



Напередодні в Нью-Йорку провели театралізований флеш-моб, щоб привернути увагу до проблеми політв’язнів у Росії. Учасники акції демонстрували, що час Олега Сенцова поступово спливає.



Чи не наймасштабніша акція відбулася в Торонто. Канадська діаспора висловила підтримку українському кінорежисеру.

"Сьогодні жителі міста Торонто та навколишніх міст вийшли аби продемонструвати свою підтримку Олегу Сенцову та Володимиру Балуху (які оголосили безстрокові голодування перебуваючи в російських в‘язницях відповідно 14 та 19 травня) та з вимогою негайного визволення більше 60-ти українців, які незаконно утримуються у російських в‘язницях", - проінформувала учасниця акції Антоніна Кумка.

Подія, організовна Канадсько-Українським Міжнародним Фондом підтримки у співпраці з Канадською Асоціацією Кримських Татар, відбулася на людному пішохідному мості Humber Bay Arch Bridge. Учасники акції тримали в руках окремі таблички з іменами усіх політв‘язнів, а їхні руки були зв‘язані однією мотузкою. Волонтери роздавали інформативні листівки перехожим, які у свою чергу хотіли більше дізнатися якою була мета акції.





Акція на підтримку Сенцова відбулася у Гельсінкі: як повідомив посол України до Фінляндії та Ісландії Андрій Олефіров у Твіттері, учасники акції пройшлися центром міста до посольства Росії.

"Пройшли центром Гельсінкі до посольства рф, щоб вчергове привернути увагу фінів і гостей міста до українських політв‘язнів кремля #letmypeoplego #FreeSentsov", - написав він.