Клімкін вірить у миротворчу місію ООН на Донбасі

10:53, 30.05.2018
Клімкін вірить у миротворчу місію ООН на Донбасі

Павло Клімкін під час засідання Радбезу ООН.

Посилення міжнародного тиску на Росію змусить Кремль змінити свою позицію щодо умов розміщення миротворців на Донбасі та погодитись на умови, які відстоюють Україна, США та низка інших держав.

 

Про це повідомив журналістам міністр закордонних спра України Павло Клімкін у кулуарах штаб-квартири ООН в Нью-Йорку в ніч на середу.

 

"Тільки шляхом збільшення тиску на Росію (можна змусити її погодитись на розгортання миротворців на Донбасі – ред.). І зараз починається не лише політичний і санкційний тиск, а й моральний", – сказав Клімкін.

 

За словами міністра, для Москви ситуацію зараз значно погіршують останні результати розслідування авіакатастрофи лайнера малазійських авіаліній в небі над Донбасом, які 24 травня оприлюднила міжнародна Спільна слідча група (JIT) в Нідерландах.

 

 "Усі зрозуміли, звідки прийшов той "Бук", який збив малазійський літак. Це відповідальність не лише військова чи політична Росії – це вже відповідальність моральна. І ми працюємо над тим, аби довести відповідальність Росії – як країни – за збиття цього літака", – розповів Клімкін.

 

Очільник українського МЗС повідомив журналістам, що український план щодо розгортання миротворців підтримують зараз не тільки Сполучені Штати, а й європейські країни, зокрема, Німеччина. За його словами, у Києва є спільне бачення із партнерами по ЄС щодо "дорожньої карти" та формату миротворчої місії на Донбасі.

 

"Як він має виглядати? Це спочатку встановлення реальної безпеки – щоб не стріляли. Потім миротворці й міжнародна адміністрація отримують контроль над окупованим Донбасом – щоб там припинили існувати ці окупаційні адміністрації. І тільки потім – реальна підготовка до виборів", – пояснив Клімкін.

 

Міністр додав, що Україна відкрита для обговорення порядку та часових меж розміщення миротворців, але висуває принципову вимогу, що розміщення миротворчої місії має починатися не в окремих районах, а на всій території Донбасу одночасно.

 

Вже під час засідання Радбезу ООН Павло Клімкін заявив, що ще рано говорити про те, хто стоїть за вбивством російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка в Києві, але політичні вбивства є однією з тактик, що застосовуються Росією для дестабілізації України.

 

"Є ще одна річ, яку я повинен просто згадати, тому що російська делегація теж згадала її. Тому, що ми щойно отримали трагічні звістки з Києва. Аркадій Бабченко, російський журналіст і добре відомий опонент російського режиму, був убитий поруч з його будинком в Києві", - сказав Клімкін.

 

І підкреслив, що до приїзду в Україну Бабченко був змушений залишити Росію через напади і погрози щодо нього і його сім'ї: "Він продовжив боротися за демократичну Росію з України. І, звісно, Москва завжди розглядала його як ворога".

 

Нагадаємо, Росія, яка подала до Ради безпеки ООН пропозицію щодо організації миротворців на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

 

Як повідомляла «УМ», 29 травня в російського журналіста Аркадія Бабченка стріляли в його будинку у Києві. Від отриманих поранень він помер у кареті швидкої допомоги.

 

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя використав факт вбивства в Києві Бабченка під час свого виступу в РБ ООН, в якості аргументу, який нібито свідчить про відсутність в Україні свободи слова та переслідування журналістів.