Герман Борис: що відомо про головного підозрюваного у вбивстві Бабченка

11:59, 01.06.2018
Герман Борис: що відомо про головного підозрюваного у вбивстві Бабченка

Борис Герман під час суду (фото: Радіо свобода)

Борис Герман, якого Шевченківський районний суд Києва вчора заарештував на два місяці, підозрюючи його в організації вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка, купив авіаквитки на 30 травня 2018 року до Мілана.

Про це на суді заявив його адвокат. Мовляв, затриманий планував "звичайний робочий візит" в Італію, повідомляє «Українська правда» у п’ятницю.

Про купівлю квитків стало відомо безпосередньо на суді. Це повідомив представник сторони обвинувачення. За словами прокурора, Борис Герман придбав авіаквиток на 20 годину 35 хвилин з напрямком руху Київ-Мілан, де, імовірно, планував переховуватися від органів досудового розслідування".

Водночас адвокат підозрюваного заявив, що квитки були куплені ще раніше.

"Ці квитки були куплені заздалегідь, вони були заброньовані", – сказав під час засідання захисник Германа, заявляючи про необґрунтованість підозри.

За його твердженнями, то була запланована зустріч в Італії із "директором по озброєнню підприємства "Беретта". А наявність зворотнього квитка, майже через день, підтверджує, що це був звичайний робочий візит".

Водночас, на своїй сторінці в Facebook адвокат підозрюваного Євген Солодко зазначає, що Борис Герман – керує заводом "Шмайсер", єдиним недержавним підприємством з виробництва зброї в нашій країні, яке "має давні виробничі відносини з Міністерством оборони". Мовляв, оптика СП стоїть на гвинтівках наших снайперів, підприємство модернізує і створює найпотужніші снайперські комплекси на базі існуючого армійського озброєння. До речі, торік українська поліція, прокуратура і СБУ затримали співробітників компанії за продаж бойової зброї з розбитими номерами.


Також відомо, що за освітою Борис Герман юрист. За словами адвоката, він також відомий своєю волонтерською діяльністю для потреб АТО.

В акаунті Германа на mail.ru сказано, що йому 50 років. Його батько – впливовий український бізнесмен Лев Беркович Герман.

Герман-молодший вчився у двох українських вузах – Київському національному економічному університеті імені В. Гетьмана та Міжрегіональній академії управління персоналом. Наприкінці 80-х років він служив в армії, судячи по номеру частини, на атомній підводній лодці К-21, яка базувалася в Мурманському.

Є і притилежна версія біографії Бориса Германа.

За даними видання Trust.ua, Борис Львович Герман народився в Новоросійську та закінчив Ленінградську вищу військову школу залізничних військ. Правда, це видання не дає ніяких посилань на джерела інформації.

Також відомо, що Герман - співвласник і керівник кількох українських компаній. Він був співвласником російської компанії «Старбайсс» разом із своїм бізнес-партнером Олександром Зайцем. Фірма нібито вела оптову торгівлю одягом та взуттям. Нині вона не існує.

Акаунт Бориса Герман на mail.ru теж майже повністю присвячений зброї, хоча іноді він висловлювався і за подією актуальних новин. В деяких постах у 2014 році Герман критикував російського президента Володимира Путіна і назвав його лайливим словом, яке вперше масово зазвучало у "кричалках" харківських ультрас 2014 року.

Герман був помічником двох українських народних депутатів. Окрім впливового батька, він має такого ж шурина, тобто брата своєї дружини – це Дмитро Притиків, колишній голова Верховного суду України, який у 2006-2012 роках двічі був обраний Верховною Радою Партії регіонів (її керівником був Віктор Янукович).

В 2005 році український депутат обвинив Притику в корпоративних зв'язках з різними впливовими людьми, серед яких назвав Лева Германа та Віктора Медведчука. Медведчук очолює проросійський рух «Український вибір» і як спецпредставником України на переговорах з представниками Донецької та Луганської областей щодо обміну полоненими. За даними
ЗМІ, Володимир Путін – хрещений батько його доньки.