Пєсков відмовився пояснювати недопуск Денісової до Сенцова

15:29, 15.06.2018
Пєсков відмовився пояснювати недопуск Денісової до Сенцова

"Я не зможу вам відповісти на це питання". Фото EPA

У Кремлі заявили, що незаконно засуджений в Росії Олег Сенцов не є "утримуваною особою" і відмовилися відповідати, чому до нього не пускають уповноваженого Верховної ради з прав людини Людмилу Денісову.
 
Про це журналістам повідомив 15 червня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає УНІАН.
 
"Я не зможу вам відповісти на це питання (чому Денисову не пускають до Сенцова, - ред). Цю тему веде моя колега Москалькова, вона знаходиться в контакті з українськими візаві на цей рахунок", - сказав він.
 
Пєсков пообіцяв проінформувати про причини недопуску Денісової до Сенцова.
 
"Що стосується Сенцова, в будь-якому випадку - його, звичайно, не можна вважати утримуваною особою, тому що він засуджений, причому за досить тяжкою статтею", - заявив Пєсков.
 
Денісова 15 червня прибула в російську колонію на Ямалі, де знаходиться незаконно засуджений Росією український режисер Олег Сенцов.
 
Водночас керівництво колонії категорично відмовило омбудсмену у візиті до Сенцова і відмовилось надавати інформацію про стан його здоров'я.
 
"Він російський громадянин і ви не маєте права зустрічатися з російським громадянином", - заявив Денісовій начальник управління виконання покарання в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.
 
Український омбудсмен зв'язалася зі своєю російською колегою Тетяною Москальковою і пробує домовитися про відвідини Сенцова. Однак станом на день п'ятниці Денісова відзначає, що переговори зайшли в глухий кут.
 
Денісова каже, що рішення ухвалюються не Москальковою, а "на найвищому рівні однією людиною".
 
Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня, у п'ятницю відвозили до реанімації. Зараз він перебуває у медчастині колонії, припиняти голодування не збирається.
 
Сенцов, затриманий в Криму у 2014 році та засуджений до 20 років, голодує з 14 травня.
 
Він висунув умову звільнити усіх українських політв'язнів, які перебувають на території Росії.
 
28 травня у Федеральній службі РФ з виконання покарань заявили, що Олег Сенцов нібито погодився на підтримувальну терапію.
 
2 червня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що йому щодня колють літр глюкози.
 
В Україні та світі пройшли акції на підтримку і за звільнення Сенцова й інших політичних в’язнів Кремля #SaveOlegSentsov.
 
Міністерство охорони здоров'я України закликало керівництво Росії допустити українських та міжнародних лікарів до українських політв’язнів.
 
Голодування Олега Сенцова підтримали Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олександр Шумаков. За 5 днів Олександр Кольченко припинив голодування, бо у нього критично знизилася вага: до 54 кілограм при зрості у понад 180 см. Також в окупованому Криму понад 80 днів тримає голодування Володимир Балух, який відмовляється виконувати рішення "суду" окупантів.
 
Матері Олега Сенцова й Олександра Кольченка звернулися до президента Петра Порошенка з проханням про якнайшвидше сприяння у звільненні синів.
 
В свою чергу 14 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою до влади Росії негайно та беззастережно звільнити Олега Сенцова і всіх інших незаконно затриманих в Росії і в Криму громадян України.