Генсек Ради Європи попросив Гройсмана покарати винних в розправах над ромами

14:49, 26.06.2018
Генсек Ради Європи попросив Гройсмана покарати винних в розправах над ромами

Ягланд висловив стурбованість у зв’язку з низкою атак на ромів в Україні. Фото AP

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив стурбованість у зв’язку з низкою атак, спрямованих проти ромської громади в Україні, та закликав українську владу провести належне розслідування.
 
Про це йдеться у листі Ягланда на адресу прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
 
Ягланд звернув увагу на те, що напади на ромів в Україні розпочалися з інциденту на Лисій горі у Києві в квітні 2018 року. Останнім став напад на околиці Львова, внаслідок якого загинув 24-річний чоловік та отримали поранення четверо осіб.
 
"Рада Європи, як і її держави-члени, зобов’язані дотримуватися Європейської конвенції з прав людини, включно із положеннями, які стосуються права на життя та заборони нелюдського і принизливого поводження (статті 2 та 3 Конвенції). Тому я очікую від української влади проведення необхідного ефективного розслідування звинувачень у відповідності до Конвенції та судової практики та притягнення винних до відповідальності", - наголошується у листі.
 
Генсек наголосив, що Рада Європи готова до подальшої співпраці з українською владою щодо імплементації Стратегії інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство.
 
Напередодні Рада Європи засудила напад на табір ромів у Львові і висунула вимогу прозорого і швидкого розслідування інциденту.
 
Нагадаємо, під час нападу на табір ромів у Львові загинув 24-річний чоловік, ножами поранено 10-річного хлопчика, жінку та двох чоловіків.

Нападників затримали - ними виявилися неповнолітні школярі, які були членами угрупування "Тверезі та злі".

За напад арештували також 20-річного молодика, якого звинувачують у організації погромів.
 
Українська греко-католицька церква зі своєї сторони різко засудила погроми в таборах ромів та назвала їх негідними європейського народу.
 
Як писала "УМ", жертв кривавої розправи над ромами у Львові могло бути набагато більше.

До цього погроми двічі відбувалися у Києві та одного разу в селищі неподалік Львова.