Держдеп США наполягає на відміні скандальної правки у законі про Антикорупційний суд

10:03, 27.06.2018
Держдеп США наполягає на відміні скандальної правки у законі про Антикорупційний суд

У США стурбовані нормою закону, яка дозволяє українським ТОП-корупціонерам уникнути розгляду справи в Антикорупційному суді

У Державному департаменті США наполягають, що в Антикорупційному суді України мають розглядатися всі підсудні справи, у тому числі апеляції на рішення неспеціалізованих судів.

Таким чином, у зовнішньополітичному відомстві США вимагають відміни скандальної правки у законі про Антикорупційний суд.

Про це інформує "Радіо свобода".

Виконувач обов’язків заступника помічника держсекретаря США Джорган Ендрюс, який очолює офіс у справах Східної Європи Держдепартаменту та є відповідальним за Україну, наголосив під час брифінгу, що Сполучені Штати вважають вкрай важливим ухвалення змін до закону про антикорупційний суд і закликають українських урядовців якнайскоріше ухвалити їх.

"Лише внесення змін до цього закону, згідно із якими суд зможе розглядати всі справи, які входять до його юрисдикції (включно із апеляціями по існуючих справах щодо корупції) допоможе подолати корупційні загрози, які існують (в Україні – ред.)", – пояснив Ендрюс позицію зовнішньополітичного відомства США.

При цьому, за словами високопосадовця, офіційний Вашингтон не хоче бути стороною переговорів щодо цього і наполегливо вказує на необхідність прямих переговорів між українським урядом та керівництвом Міжнародного валютного фонду.

"Оскільки антикорупційний суд – один із найважливіших пунктів переговорів (України – ред.) із Міжнародним валютним фондом та є умовою для отримання нового траншу в розмірі 1,9 мільярда доларів, ці переговори… мають бути безпосередньо між Україною та МВФ. Ми вкотре наполегливо заявляємо – це переговори із фондом, не зі Сполученими Штатами. Це те, про що Україна та МФВ домовились – тож якщо фонд буде задоволений, ми теж будемо задоволені", – наголосив дипломат.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, які наслідки матиме ситуація, якщо Верховна Рада відмовиться ухвалювати такі зміни до закону, Ендрюс зауважив, що саме по зусиллях у боротьбі із корупцією в Сполучених Штатах судять, наскільки Україна просувається на шляху реформ.

"Україна серйозно просунулася, але так і не досягла критичної точки, після якої всі проведені реформи почнуть працювати разом… Без суду, куди б (усі антикорупційні структури) могли спрямувати справи, всі результати справ щодо боротьби із корупцією проти підуть до старих судів, які, відверто кажучи, самі лишаються корумпованими. Тому ми і кажемо – Україна пройшла частину шляху, але повинна закінчити справу повністю", – пояснив Ендрюс.

Джорган Ендрюс також наголосив, що частиною необхідних реформ є позбавлення від впливу олігархів і сказав, що саме в цьому є одна із причин затримки із реформами.

"Ми маємо допомогти Україні розірвати ланцюг між інтересами олігархів та владою і політичною системою. І складні реформи настільки складно проводити саме через цей конфлікт інтересів, і ми маємо допомогти українському уряду ухвалювати рішення, які є в інтересах усіх українців, не тільки кількох багатих та впливових осіб", – наголосив Ендрюс.

Нагадаємо, 7 червня 315 депутатів Верховної Ради проголосували за закон № 7440 про Вищий антикорупційний суд України. Президент Петро Порошенко підписав його 11 червня, наступного дня його опублікували в "Голосі України".

В Центрі протидії корупції помітили розбіжності між обговоренним та опублікованим текстом. Офіційно інформацію про необговорену правку у Верховній Раді відкидають та заявляють про законність її прийняття.

Відповідно до цієї норми, всі справи ТОП-корупціонерів, які почали розглядати у неспеціалізованих судах та апеляції на них не будуть передані в новостворений антикорупційний суд. Таким чином можновладці, яких звинуватили в корупції, можуть уникнути розгляду справи судом, співробітників якого обиратимуть із особливою прискіпливістю щодо доброчесності.