Зустріч у Гельсінкі: Трамп зробив комплімент Путіну і заговорив про ядерну зброю (фото, відео)

14:53, 16.07.2018
Зустріч у Гельсінкі: Трамп зробив комплімент Путіну і заговорив про ядерну зброю (фото, відео)

Літак Путіна прибув до Гельсінкі із запізненням на 35 хвилин. Фото Reuters

Президент США Дональд Трамп та президент Росії Владімір Путін зустрілися у Гельсінкі.
 
Лідери двох країн проводять зустріч у президентському палаці в центрі фінської столиці, повідомляє "Європейська правда".
 
Першим слово взяв американський лідер. Він почав говорити про чемпіонат світу, який пройшов в Росії, а потім плавно перейшов на тему ядерної зброї і Китаю. Трамп почав з компліменту з приводу організації ЧС-2018 з футболу, повідомляє NBC News.
 
"В першу чергу, пане президенте, я хочу привітати вас - дійсно чудовий чемпіонат світу з футболу", - сказав Трамп. Він додав, що дивився обидва півфінали, а також останню гру Хорватія-Франція.
 
Після цього Трамп перейшов до більш серйозних речей.
 
"Уживатися з Росією - це добре, не так уже й погано. Ми - дві великі ядерні держави. У нас є 90% ядерної зброї, і це недобре, це погано. Я думаю, ми сподіваємося, що зможемо щось зробити, тому що це не позитивна сила, це негативна сила", - сказав американський президент.
 
Потім він додав, що сьогодні поговорить з Путіним "про все, від торгівлі до військових, ядерних ракет і Китаю".
 
 
Фото REUTERS/Kevin Lamarque
 
Потім президенти стали говорити віч-на-віч.
 
Зустріч була запланована на 13:15, але вона розпочалася майже на годину пізніше.
 
Літак Путіна прибув до Гельсінкі із запізненням на 35 хвилин, але російський президент першим приїхав на місце зустрічі. Після нього прибув Трамп із дружиною Меланією. Разом з американським президентом приїхав і держсекретар США Майк Помпео.
 
На спілкування двох президентів відводиться близько трьох годин, з них на бесіду віч-на-віч - без помічників і членів делегацій - півтори години. Після зустрічі запланована прес-конференція.
 
До цього Путін і Трамп зустрічалися двічі і тільки на полях міжнародних заходів - в липні 2017 року на саміті "Великої двадцятки" в Гамбурзі і в листопаді того ж року на саміті АТЕС у в'єтнамському Данангу.
 
Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що відносини з Росією зіпсувалися через американську дурість.
 
При цьому сенатор Джон Маккейн нагадав президенту Дональду Трампу перед його зустріччю з російським лідером, що Володимир Путін не просто конкурент, а ворог США.