Трамп і Путін: як і про що говорили президенти (фото, відео)

08:22, 17.07.2018
Трамп і Путін: як і про що говорили президенти (фото, відео)

Трамп міцно потиснув руку Путіну. Фото kremlin.ru

16 липня в столиці Фінляндії Гельсінкі відбулася зустріч президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна. 
 
Зустріч лідерів двох країн тривала більше чотирьох годин. Понад дві години президенти спілкувалися тет-а-тет, потім на робочому сніданку до них приєдналися члени делегацій.
 
За підсумками переговорів, Володимир Путін заявив, що зустріч пройшла в "діловій і відвертій атмосфері".
 
"Сьогоднішні переговори відбили наше спільне з президентом Трампом бажання виправити негативну ситуацію в двосторонніх відносинах. Намітити перші кроки по їх оздоровленню, відновленню прийнятного рівня довіри та повернення до співпраці колишнього рівня", - сказав президент Росії.
 
Американський лідер, в свою чергу, заявив, що в цілому він задоволений зустріччю.
 
"Наші відносини ніколи не були гіршими, ніж вони є зараз, але це зміниться. І це змінилося вже за ці чотири години. Я в це вірю. Політично було б легше відмовитися від зустрічі ... але це нічого б не дало", - зазначив Трамп.
 
Україна
 
Президенти двох країн обговорили питання транзиту газу через територію України. Дональд Трамп на зустрічі підняв тему чергового політичного проекту Москви - амбітного газопроводу "Північний потік 2", - ще й в українському контексті.
 
"Ми будемо конкурувати, коли справа дійде до трубопроводу ("Північний потік 2", - ред.). І я думаю, що ми будемо конкурувати успішно", - зазначив Трамп.
 
Раніше на саміті НАТО Трамп назвав "Північний потік 2" трагедією і помилкою Німеччини: "Я вважаю, що це жахливий вчинок, який було зроблено, коли ви годуєте мільярдами і мільярдами доларів, головним чином з Німеччини, а й з інших країн, скарбницю Росії в той час, коли ми намагаємося зробити щось, щоб був мир у всьому світі".
 
У свою чергу Путін після зустрічі з Трампом заявив, що Росія готова зберегти транзит газу в Європу через Україну - мабуть, маючи на увазі терміни після 2019 року, коли такий транзит можна було б припинити законно, так як тоді закінчується термін контракту з українським "Нафтогазом", і тоді ж Москва очікує завершення будівництва "Північного потоку 2".
 
"Я запевнив пана президента в тому, що Росія готова зберегти цей транзит", - повідомив Путін.
 
 
При цьому російський президент назвав своєю умовою продовження транзитного контракту з Україною якесь "врегулювання спору між господарюючими суб'єктами в Стокгольмському арбітражному суді".
 
Відзначимо, цей російський газопровід в обхід України, як відомо, повинен послужити альтернативою українській газотранспортній системі в питанні поставок російського блакитного палива, від якого в значній мірі залежать європейські країни.
 
Окрім того, на зустрічі було піднято питання Криму. Президент Росії заявив, що визнає, що позиції Москви і Вашингтона по Криму розходяться, але для Росії це "питання закрите".
 
"Позиція президента Трампа по Криму відома і він її дотримується, він говорить про незаконність приєднання Криму до Російської Федерації", - констатував глава російської держави і підкреслив: "У нас інша точка зору... Для нас, для Російської Федерації, це питання закрите. Все ".
 
Що стосується Донбасу, Путін визнав, що ключ у врегулюванні ситуації на сході України лежить у виконанні Мінських угод і в черговий раз назвав спонсоровану Росією війну внутрішньоукраїнським конфліктом.
 
"США могли б рішучіше наполягати на цьому (на реалізації Мінських договоренностейй, - ред.) і налаштовувати українське керівництво на цю роботу", - заявив Путін.
 

Відносини США і Росії
 
Путін заявив, що Росія і США могли б співпрацювати в питанні регулювання світових ринків нафти і газу.
 
"Я вважаю, що ми, як найбільші нафтогазові держави, - а Сполучені Штати теж є такою країною, - могли б конструктивно працювати з регулювання міжнародних ринків", - заявив Путін.
 
Російський президент визнав, що Росія не зацікавлена ​​в сильному падінні цін на нафту. Відзначимо, падіння 2015 року, коли нафта основних марок торгувалася в районі 40 доларів за барель, шокувало російську економіку.
 
"Ми не зацікавлені в надзвичайному падінні цін нижче від найнижчої межі, оскільки від цього будуть страждати наші виробники, до речі кажучи, в тому числі і в Сполучених Штатах, маючи на увазі сланцевий нафтогаз. За певними рамками зникає рентабельність виробництва", - розповів Путін.
 
Він також припустив, що США так само, як і Росія, не зацікавлені в "надмірно високих цінах" на нафту.
 
"Це буде вбивати переробку, машинобудування і інші галузі економіки. У нас тут є про що поговорити, є поле для співпраці", - заявив Путін.
 
Окрім того, Дональд Трамп заявив про плани налагодити відносини з Росією і вказав на проблему ядерного озброєння двох країн. 
 

За його словами, зараз обидві країни мають хороший шанс поліпшити відносини, так як в останні роки вони зіпсувалися. Американський президент розповів, що планує обговорити з Путіним.
 
"Що найбільш важливо, у нас багато хороших справ для обговорення, і справи, про які ми будемо говорити, стосуються всього - від торгівлі до військових питань, про ракети, ядерну політику. Ми трохи поговоримо про Китай. Але я думаю, що в кінцевому рахунку у нас будуть чудові стосунки, я сподіваюся на це. Я говорив це і я впевнений, що ви чули про це роками, коли я проводив виборчу кампанію, що знайти спільну мову з Росією - це гарна, а не погана справа", - сказав Трамп.
 
У той же час він вважає серйозною проблемою величезний ядерний арсенал США і Росії.
 
"І я дійсно вважаю, що світ хоче побачити, що ми ладнаємо. Ми дві великі ядерні держави. Ми маємо 90% ядерної зброї, і це недобре, це погана справа. І я вважаю, що ми можемо сподіватися, що з цим можна щось зробити, тому що це не позитивна сила - це негативна сила. Тому ми будемо обговорювати це серед інших питань", - підкреслив американський лідер.
 
Путін в свою чергу повідомив, що російська сторона передала американським колегам записку з низкою конкретних пропозицій щодо нерозповсюдження зброї масового знищення.
 
Щодо втручання Росії в американські вибори, Дональд Трамп заявив, що вважав правильним безпосередньо обговорити з Володимиром Путіним це питання.
 
"Я довіряю нашій розвідці і спецслужбам, але я скажу вам, що президент Путін дуже потужно заявив, що він цього не робив. І він запропонував, щоб люди, які працювали над цією справою, працювали разом з росіянами. Я думаю, що це гарна пропозиція", - заявив Трамп.
 
На переговорах сторони також обговорили питання Сирії.
 
"Що стосується Сирії, то рішення задачі встановлення в цій країні миру і злагоди могло б стати зразком успішної спільної роботи. Росія і США безумовно можуть взяти на себе лідерство в цьому питанні і організувати взаємодію з подолання гуманітарної кризи, допомогти поверненню біженців до своїх рідних домівок. Для результативного співробітництва по сирійському сюжету у нас є всі необхідні складові", - сказав Володимир Путін.
 
Конфузи
 
Під час протокольної частини саміту в Гельсінкі президенти США і Росії обмінялися рукостисканнями.
 
Після журналісти намагалися поставити російському лідерові питання про те, як він оцінив би рукостискання американського колеги, відомого своєю міцною хваткою. Під час рукостискання на відео помітно, що Путін тримався другою рукою за стілець.
 
Путін тільки посміхнувся у відповідь. Трамп у свою чергу голосно заявив співробітниками ЗМІ, що зустріч закінчена: "Велике спасибі" - нагадуючи, що їм пора залишити приміщення.
 
На зустрічі у журналістів склалося враження, що Трамп підморгнув Путіну. Про це в Twitter написав кореспондент SkyNews Марк Стоун.
 
"Дуже незграбна мова тіла... але, невже Дональд Трамп дійсно підморгнув Володимиру Путіну", - написав він у коментарі до відео початку зустрічі глав двох держав.
 
Також не оминув увагу стороною зовнішній вигляд російського президента, який в соцмережах знайшли непрезентабельним.
 
А прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прийшов на обід за участю лідерів США і Росії з георгіївською стрічкою на портфелі, яка в Україні нерідко використовується прокремлівськими провокаторами або прихильниками Росії, а також бойовиками на окупованих територіях Донбасу.
 
  
 
Також під час прес-конференції стався конфуз із журналістом. Один з представників ЗМІ прийшов в зал з табличкою з питанням про ядерну зброю. Американського журналіста вивели, оскільки вирішили, що ця табличка - небезпечний предмет. Але він відмовився залишати прес-конференцію і охорона вивела його силою.
 
Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп після зустрічі з главою Росії Владіміром Путіним тет-а-тет заявив про "дуже добрий початок" двостороннього саміту. Як повідомляла "УМ", президент США Дональд Трамп та президент Росії Владімір Путін із запізненням на годину зустрілися у Гельсінкі.