Путін погрожував розчавити Україну, але злякався ізоляції: Оланд розповів про переговори у Мінську

10:05, 31.08.2018
Путін погрожував розчавити Україну, але злякався ізоляції: Оланд розповів про переговори у Мінську

Нормандська четвірка після переговорів у Мінську

Президент Росії Володимир Путін на переговорах Нормандської четвірки у Мінську, коли були підписані Мінські угоди, погрожував розчавити Україну, але коли отримав перспективу тривалої дипломатичної ізоляції, змусив своїх васалів-терористів підписувати документи.

Про це повідомляє "Український тиждень".

"Порошенко з Путіним постійно підвищували голос один на одного. Російський президент був так рознервувався, що став погрожувати остаточно розчавити військо свого візаві. Це виказало, що російські війська на Сході України є. Путін спохопився та взяв себе в руки", — цитує видання мемуари французького президента.

За словами Франсуа Олланда, Петро Порошенко захищав суверенітет України, коли Володимир Путін вимагав автономію для частин східних українських регіонів.

"Порошенко невідступно боронив суверенітет своєї країни, тоді як Путін домагався автономії для повсталих провінцій і хотів відтягти припинення вогню ще на три тижні. Він був настільки негнучким, що заперечував свій прямий зв’язок із ватажками сепаратистів, казав, ніби не може за них вирішувати, вимагав, щоб із ними проконсультувалися", — пише учасник переговорів 11-12 лютого в Мінську.

За його словами, переговори просувалися дуже повільно з великою кількістю заперечень. Потім Володимир Путін заявив, що йому треба проконсультуватися із ватажками сепаратистів.

"Путін виходить подзвонити. Через кілька хвилин він повертається та повідомляє, що сепаратисти — ті самі, про яких він казав уранці, мовляв, їх не знає, — згідні", - зауважив Франсуа Олланд.

Він натякнув, що учасникам переговорів було зрозуміло, що російські війська на території України є, а коли Володимир Путін зрозумів, що сам розкриває цей "секрет", пом’якшив тон переговорів.

Франсуа Оланд не вважає війну в Україні причиною нової холодної війни між країнами Заходу та Росією.

"Звичайно, Владімір Путін намагається відновити свою зону впливу на територіях колишньої радянської імперії. Але більше не йдеться про протистояння між радикально протилежними суспільними системами. Мова про боротьбу національних інтересів. Глава РФ воліє бачити довкола своєї держави крижану смугу підкорених земель. Його тактика полягає в заохоченні до сутичок його друзів із його ворогами, щоб потім заморозити ці конфлікти. Сіра зона вже сформувалася на кордонах з Україною, Грузією, Молдовою, Азербайджаном. Ці країни незалежні, але послаблені", - додає він.

Нагадаємо, в ніч на 12 лютого 2015 року в Мінську понад 11 годин тривала зустріч «нормандської четвірки», результатом якої став підписаний Комплекс заходів з виконання мінських угод. Одні із перших вимог - повне припинення вогню, відведення важкого озброєння та повний обмін заручниками і полоненими досі не виконано.

Як повідомляла "УМ", чергове перемир’я на Донбасі не протрималося і 10 хвилин.