Послання Порошенка до Верховної Ради: про що з трибуни говорив президент (фото)

13:55, 20.09.2018
Послання Порошенка до Верховної Ради: про що з трибуни говорив президент (фото)

Петро Порошенко виступив з щорічним посланням до Верховної Ради (фото: Микола Лазаренко)

Президент України Петро Порошенко 20 вересня виступив з щорічним посланням до Верховної Ради. 
 
Під час своєї промови президент розповів про зміни до Конституції і зізнався, що думає про реформаторські ідеї Юлії Тимошенко.
 
Окрім цього, Порошенко перерахував досягнення України за останні 4 роки, визнавши, що про невиконані обіцянки треба говорити відверто.
 
Тільки визнаючи реальні проблеми, влада може запропонувати суспільству реальний шлях їхнього подолання, підкреслив президент.
 
Силове повернення Донбасу
 
Президент Петро Порошенко заявив, що в України має бути можливість до силового повернення окупованих територій Донбасу, бо армія має бути готова до будь-яких сценаріїв.
 
За його словами, наразі Кремль намагається переконати українських міжнародних союзників у тому, що Київ нібито готує силовий сценарій визволення Донбасу.
 
"Звичайно, у нас має бути подібна опція, бо всяка армія готова до будь-яких сценаріїв. В України є право на самооборону згідно із статтею 51 Статуту ООН. І ми на цьому наголосили у нещодавно ухваленому законі про реінтеграцію Донбасу", - сказав Порошенко.
 
"Але наша стратегія миру полягає у його досягненні політико-дипломатичним шляхом, бо саме такий варіант є оптимальним для України і відповідає нашим національним інтересам", - додав президент.
 
Також він зазначив, що у цьому контексті важливо продовжити дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", бо минулого року продовженням дії цього документу вдалося "вибити козир" з рук Путіна.
 
 
"Кремль та його посіпаки вкотре намагаються переконати європейську спільноту у неготовності української сторони продовжити дію закону. Це, на думку Росії, є нібито свідченням неспроможності України виконувати взяті на себе зобов’язання, отже, мовляв, санкції мають бути зняті", - розповів глава держави.
 
На його думку, було б злочинною помилкою дати Росії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску.
 
При цьому він наголосив, що на всій території Донбасу, включно з українсько-російським кордоном, має бути розміщена миротворча місія під егідою ООН.
 
"Це дозволить створити умови для виконання безпекової частини Мінських домовленостей, включно з виведенням російських військ з української території. Якщо цього не станеться, закон про особливий порядок місцевого самоврядування так і не запрацює. Вся відповідальність за зрив мінського процесу ляже на Росію", - заявив Порошенко.
 
Президент додав, що наразі головне виграти час для розбудови армії і для переходу від мобілізації до контрактного комплектування фронтових підрозділів.
 
Про Захід і Путіна
 
Президент Петро Порошенко застерігає світ від загравання з російським президентом Володимиром Путіним та закликає до консолідованої позиції у боротьбі з агресією Росії.
 
За словами глави держави, російська агресія заскочила Захід зненацька.
 
"Проігноровані були всі важливі сигнали: і провокацію на Тузлі; і відверто агресивний виступ російського президента на Мюнхенському безпековому форумі 2007 року, де він в принципі всіх про все попереджав. Про напад 2008-го Росії на Грузію... І перша реакція на окупацію Криму виявилася напрочуд млявою та беззубою", - сказав Порошенко з трибуни парламенту.
 
І навіть тепер, "після тисяч спричинених Росією жертв на Донбасі, після трагедії MH17, після Сирії, після Солсбері, на Заході чимало охочих зазирнути Путіну в душу, чи ще не знаю куди", зазначив президент. 
 
 
"Мені цікаво що ви там хочете побачити, панове? Все ж і так у всіх на очах", - наголосив він.
 
За його словами, Росія підтримує праві та ліво-популістські рухи, роздмухує євроскептицизм, втручається у вибори по всьому світу і референдуми, як це було в Нідерландах.
 
"У такий спосіб Кремль просуває свої альтернативні порядок денний та альтернативні цінності, сподіваючись на те, що Заходу дедалі складніше буде тримати єдину позицію щодо Москви", - зазначив Порошенко.
 
За словами президента "глибоко помиляються ті, хто думає, ніби російська агресія забезпечує Україні автоматичну підтримку Заходу".
 
"За підтримку треба щоденно боротися", - сказав Порошенко.
 
П’ята колона серед ЗМІ
 
Також Порошенко зауважив, що підтримує ідею прийняття законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора Росії.
 
За словами глави держави, "п’ята колона піднімає голову, намагається зібрати до купи різні свої шеренги, користуючись перевагами демократії, активізується в інформаційному просторі".
 
"Наше завдання надзвичайно складне - дати їм відсіч не порушуючи норм європейської демократії", - зазначив президент.
 
 
Він додав, що деякі телеканали, газети, інтернет-видання в Україні стали "неприхованими рупорами російської пропаганди". 
 
"Поділяю думку голови Верховної Ради про те, що в період виборів питання інформаційної безпеки є одним із головних; що частина нашого інформаційного поля так само окупована, як частина української території сьогодні", - наголосив Порошенко.
 
При цьому законопроект про реєстрацію "агентів впливу держави-агресора РФ" "жодним чином не вплине ані на громадянське суспільство, ані на медіа, ані на свободу слова", підкреслив Порошенко. 
 
Про Томос і церкву
 
Серед іншого президент пообіцяв захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.
 
"Гарантую, що держава захистить - не треба їх лякати - права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину церкву", - сказав президент.
 
Разом з тим він запевнив, що держава поважатиме і вибір тих, хто вирішить залишитися в УПЦ МП.
 
 
"Ми не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна. Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Бо Томос - це фактично ще один Акт проголошення незалежності України", - сказав Порошенко.
 
Передвиборчі ідеї Тимошенко
 
Виступаючи з трибуни Верховної Ради, Порошенко піддав критиці ідею лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко створити в Україні парламентську форму правління із канцлером на чолі уряду.
 
"Категорично неприйнятними вважаю ті пропозиції, які просувають явно недемократичні моделі. Хтось відверто адвокатує "освічений авторитаризм", а хтось камуфлює його в "парламентаризм канцлерського типу", - наголосив президент.
 
Він зазначив, що така модель влади передбачає занадто великі повноваження голови уряду і однопартійну систему, яка для України не підходить.
 
"Тільки якщо вчитатися у зміст, а не в заголовок, там у канцлера повноважень більше, ніж у кайзера, а в "рейхстагу" - по суті однопартійна система. Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну на привів, це урок, який треба запам’ятати всім", - заявив Порошенко.
 
За його словами, авторитаризм не єдине, що загрожує країні - вибори можуть привести до влади "фігури, які дозволяють Москві ходити собою".
 
"Відомо, як на базі п’ятої колони мріють сформувати потужну проросійську опозицію в новому парламенті, а якщо пощастить, то ще й зробити її учасницею нової коаліції з правом вето на європейську та євроатлантичну інтеграцію", - сказав президент.
 
 
"Наше завдання надзвичайно складне - дати їм відсіч, не порушуючи норм європейської демократії. Свою роль бачу в тому, щоби силою закону і силою переконання не дати жодного шансу тим, хто міг би поставити під сумнів наш власний шлях, шлях незалежності, шлях європейської та євроатлантичної інтеграції", - додав він.
 
Він нагадав, що у 2017 році "відхилив численні пропозиції" щодо конституційних змін у політичній системі, бо вважає, що "такі маневри" перед виборами суперечать "європейській політичній культурі".
 
Про обіцянки і провал антикорупційних органів
 
Президент Порошенко визнав, що йому не вдалося виконати багато зі своїх обіцянок і планів, чим суспільство "об’єктивно незадоволене".
 
Порошенко нагадав, що не вдалося завершити війну і відновити територіальну цілісність країни, унаслідок чого Україна втратила 20%  промислового потенціалу.
 
"Це, звичайно, спровокувало ефект доміно для всієї економіки… спричинило глибоку соціальну кризу. Ми вистояли й відновили зростання. Однак, більшість українців поки що не відчули покращення добробуту, а рівень життя відновлюється повільно і нерівномірно і по регіонах, і соціальних, і по вікових групах", - сказав глава держави.
 
Також до промахів він відніс те, що антикорупційні органи, в які "вклали чималі фінансові ресурси платників податків", наразі не працюють належним чином.
 
"Суспільство розчароване динамікою антикорупційної боротьби, і претензії людей абсолютно виправдані", - сказав Порошенко.
 
Крім того, за його словами, серйозних масштабів набула еміграція з країни.
 
 
"Влада допустила чимало прорахунків у кадровій політиці, а сміливі експерименти у цій сфері виявилися не достатньо ефективними. Темпи реформ зовсім не такі, як та швидкість, яку ми проектували на старті. Проблеми виявилися глибшими, спротив - сильнішим, рішення - складнішими", - сказав Порошенко.
 
Він додав, що соціально-економічні проблеми тягнуть за собою політичні наслідки, такі як загроза реваншу проросійських сил, і розквіт лівого популізму, і прояви правого радикалізму.
 
"На фоні високих очікувань у суспільстві сформувалося відчуття глибокого незадоволення. Навіть з тих, хто впевнений, що країна просувається в правильному напрямку, чимало таких, хто вважає, ніби ми рухаємося зигзагоподібно", - сказав Порошенко.
 
Він переконаний, що наразі варто відверто говорити про всі недоліки.  
 
"Тільки не ховаючи голову у пісок, тільки визнаючи реальні проблеми, ми можемо запропонувати суспільству реальний шлях їхнього подолання", - підсумував президент.
 
Як повідомляла "УМ", під час виступу президента Петра Порошенка у Верховній Раді із сесійної зали вийшли народні депутати з фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул, Вадим Новинський і Нестор Шуфрич.