Будапешт вдвічі збільшує фінансування угорської громади на Закарпатті

14:32, 20.10.2018
Будапешт вдвічі збільшує фінансування угорської громади на Закарпатті

Угорщина роздаватиме гроші вчителям, працівникам закладів культури та соціальним робітникам на Закарпатті (фото: cont.ws)

Офіційний Будапешт вдвічі збільшить фінансову допомогу угорській громаді на Закарпатті у 2019 році.

Про це заявив у п’ятницю 19 жовтня на прес-конференції у Будапешті представник угорського уряду, інформує Радіо свобода.

За словами статс-секретаря Арпада Яноша Потапі, уряд Угорщини виділить на це 3 мільярди форинтів (близько 300 мільйонів гривень) – замість запланованих 1,5 мільярда форинтів – у проекті соціального пакету допомоги українським угорцям на майбутній рік.

Урядовець уточнив, що ці кошти адресовані 23-24 тисячам осіб у сфері освіти, охорони здоров’я, культури та соціальній галузі угорської меншини у вигляді доплат до річного заробітку.

Сьогодні ж про таке рішення свого уряду повідомив представників угорської меншини Закарпаття Левенте Мадяр, статс-секретар МЗС Угорщини, у Берегові.

Він, зокрема, зазначив, що цільова допомога на економічний розвиток угорській громаді за останні два роки досягла 17 мільярдів форинтів (1,7 млрд. гривень). Але з огляду на «непросте становище угорської спільноти» вона може розраховувати на ще більшу суму підтримки на майбутнє.

Нагадаємо, після скандалу з роздачею громадянам України паспортів Угорщини, країни взаємно вислали консулів.