Посол України поскаржився на кандидата у президенти, який просив у США не давати зброю Україні до його обрання

10:57, 03.11.2018
Посол України поскаржився на кандидата у президенти, який просив у США не давати зброю Україні до його обрання

Конгрес США

Посол України в США Валерій Чалий поскаржився, що українські політики шкодять спілкуванню країни зі американською владою, коли їх заяви і дії ідуть в розріз із теперішньою стратегією національної безепеки і як приклад навів ситуацію, коли потенційний кандидат у президенти просив не давати зброю Україні до обрання цієї людини на посаду.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на заяву Валерія Чалого, яку посол зробив у Вашингтоні.

За словами посла, посольство останнім часом стикалося з проблемою, коли українські політики шкодили державі своїм спілкуванням у США.

"Через це я закликаю всіх говорити одним голосом – щонайменше у питаннях, що стосуються національної безпеки", - заявив він.

Посол розповів про конкретний випадок, не називаючи цього політика та його стать, але натякнувши, що йдеться про одного з провідних кандидатів на посаду президента.

"Була навіть проблема, коли наші депутати приходили на зустріч і на пряме питання, чи потрібна Україні зброя, вони відповідали – ні, ви спершу скажіть, чи підтримаєте мою силу на виборах. При чому в конкретно цьому випадку йдеться про кандидата у президенти. Їх мета – мовляв, ви це все Україні дайте, але потім, коли я стану президентом", - розповів він.

"Довелося мені втручатися, говорити з цією людиною, і, здається, я переконав, що це контрпродуктивно", - запевнив посол.

Валерій Чалий також додав, що після цього – протягом останніх півроку – від українських політиків не лунає суперечливих заяв у питанні національної безпеки і оборонної підтримки США.

Нагадаємо, у 2018 році Україна отримала від США протитанкові ракетні комплекси "Джавелін", які вважаються летальною зброєю.