Визнання Голодомору геноцидом у світі зростає - Порошенко

16:29, 24.11.2018
Визнання Голодомору геноцидом у світі зростає - Порошенко

З кожним роком збільшується коло держав, які визнають Голодомор геноцидом українського народу

Уже близько 30 країн визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
 
Про це сказав президент України Петро Порошенко на міжнародному форумі "Україна пам'ятає - світ визнає", що проходить у Києві в суботу, 24 листопада.
 
"Уже близько трьох десятків держав на тому чи іншому рівні дали належну оцінку цій людській трагедії. Тільки за останній час прийнято важливі рішення Сенатом США й Асамблеєю Португальської Республіки", - цитує Порошенка його прес-служба.
 
Глава держави зазначив, що з кожним роком збільшується коло держав, які визнають Голодомор геноцидом українського народу.
 
 
За його словами, міжнародні організації, такі як ООН, Європейський парламент, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Парламентська Асамблея Ради Європи, віддають належне пам'яті жертв Голодомору.
 
 
"Ми вдячні нашим іноземним партнерам, які приєдналися до відновлення історичної правди. Однак сьогодні ми ще на півдорозі, тому розраховуємо на широку міжнародну підтримку проекту декларації ООН до 85-х роковин Голодомору, підготовленого Україною", - висловив надію український лідер.
 
 
Водночас президент закликав на знак пам’яті про жертв Голодомору сьогодні підтримати тих, хто потребує допомоги у світі.
 
 
"Давайте підтримаємо тих, хто сьогодні потребує нашої допомоги. Бо це нинішня наша спокута перед тими, кого не змогли вберегти в минулому", - сказав глава держави.
 
 
Він додав, що на знак увічнення пам’яті жертв Голодомору підтримав ініціативу про надання гуманітарної допомоги Єменській Республіці, Республіці Судан, Демократичній Республіці Конго. 
 
 
"Єднаймося на захист людяності", - закликав президент.
 
 
Як відомо, в Україні в останню суботу листопада, яка цьогоріч припадає на 24 число, традиційно проведуть глобальну акцію "Запали свічку пам'яті", вшановуючи жертв Голодомору 1932-1933 років, визнаного у багатьох країнах світу геноцидом українського народу.
 
 
ЯК повідомляла "УМ", Збройні сили України зняли зворушливий ролик з нагоди 85-ї річниці Голодомору.