Тимошенко та Порошенко мають найбільші шанси зустрітися у другому турі виборів-2019

15:23, 26.12.2018
Тимошенко та Порошенко мають найбільші шанси зустрітися у другому турі виборів-2019

Юлія Тимошенко чи Петро Порошенко: соціологи твердять, що саме такий вибір у нас буде в другому турі (фото: Главком)

Юлія Тимошенко та Петро Порошенко мають найбільше шансів  потрапити до другого туру президентських виборів у 2019 році за даними соціологів.

Нові рейтинги кандидатів у президенти після опитування підрахували у Соціологічному центрі імені Михайла Драгоманова, зазначає Главком.

Соціологічне опитування проводили 12-21 грудня в усіх, окрім окупованих, регіонах України. Похибка не перевищує 2,3%.

«Як показують результати опитування, серед потенційних кандидатів на посаду Президента України лідирують Юлія Тимошенко (17,3% опитаних, що планують брати участь у виборах) та Петро Порошенко (14,4% опитаних, що планують брати участь у виборах). Саме ці два кандидати відповідно до результатів опитування виходять у другий тур», - зазначив соціолог, професор Сергій Штепа.

На третьому місці – Володимир Зеленський, який отримав 11,9%, Анатолій Гриценко 7,1%, Юрій Бойко 6,4%, Олег Ляшко 5,6%, Святослав Вакарчук 5,1%. Менше 5% отримали: Олександр Шевченко (3,7%), Андрій Садовий (2,7%), Сергій Тарута (2,6), Євген Мураєв (2,3%), Валентин Наливайченко (1,1%) та Роман Безсмертний (1,1%).

Решта кандидатів набирають менше 1 відсотка голосів.

На запитання «Хто на Вашу думку переможе на виборах президента України?» (незалежно від ваших симпатій) 21,1% опитаних відповіли - Юлія Тимошенко. Практично стільки ж опитаних - 21% вважають, що президентом залишиться чинний глава держави Петро Порошенко.

Із наближенням офіційного старту президентської кампанії зменшується кількість виборців, які не визначилися із вибором. Наразі вона складає 12,6% серед тих, хто візьме участь у голосуванні.

Створення автокефальної помісної Православної церкви в Україні підтримує дедалі більше українців - 54,7%, не підтримує 17,7%, не визначилися 8,4%, не цікавляться цією тематикою 19,2%.

«При збереженні існуючої електоральної динаміки президент Порошенко, який ініціював процес утворення автокефальної церкви, має незаперечні шанси отримати перевагу у першому турі або перемогти у другому турі», - коментує політолог Ростислав Балабан.

Що стосується проблем, які найбільше хвилюють українців, то тут на першому місці військові дії на Сході України (68,3%), на другому – корупція в органах влади (38,5%), на третьому – зростання цін (33,3%). Найменше українців хвилює питання збереження статусу російської мови (2,4%). 

Нагадаємо, вибори в 77 ОТГ, які відбулися 23 грудня, засвідчили підтримку представників "Блоку Петра Порошенка".