Ігор Лікарчук потрапив під домашній арешт через ЗНО

17:57, 01.07.2016
Ігор Лікарчук потрапив під домашній арешт через ЗНО

Лікарчук, за його словами, засів за підручники з криміналістики

Екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук потрапив під домашній арешт.

Такий запобіжний засіб одному із засновників системи зовнішнього незалежного оцінювання в Україні обрав напередодні 
Печерський суд Києва.

«Моєму батькові призначили домашній арешт з 22:00 до 7:00 на дачі до 28.07.16», – повідомив у Facebook його син Костянтин Лікарчук.

«Учора у мене був найчорніший день у моєму житті. Щиро бажаю кожному не переживати подібне. І якби не підтримка дружини, сина, доньки, невістки, адвоката – невідомо, чим це могло скінчитися», – прокоментував це рішення сам Ігор Лікарчук у Facebook 1 липня.

Лікарчук-молодший також пояснив, що його батьку була пред'явлена підозра про вчинення злочину на 52 сторінках, а Лікарчук-старший стверджує, що в суді йому заборонили розголошувати зміст цього документу.

При цьому з коментарів екс-директора центру оцінювання якості освіти  випливає, що звинувачень є декілька.

Зокрема, Лікарчука підозрюють у створенні організованого злочинного угруповання при проведенні ЗНО, а також у розкраданні коштів з американського гранту та нестворенні у 2008-2015 роках системи захисту результатів ЗНО, що, на думку обвинувачення, призвело до збитків - неотримання чи незаслуженого отримання золотих та срібних медалей деякими випускниками шкіл.

У четвер, за кілька годин до суду, співробітники Головного слідчого управління Нацполіції допитали Ігоря Лікарчука, вручивши йому підозру про скоєння злочину, відповідно до якої колишньому директору центру оцінювання загрожує до 6 років позбавлення волі.

Сам Лікарчук всі звинувачення відкидай, а сам допит порівняв зі "знущаннями над освітянами в 30-х роках минулого століття". Окрім того, він скаржиться на грубі процесуальні порушення під час слідства у "справі ЗНО" та фальсифікацію доказів проти нього.

Нагадаємо, Ігор Лікарчук очолював Український центр оцінювання якості освіти з листопада 2006 по січень 2011 року, а також з березня 2014 по вересень 2015 року.

При цьому 22 липня 2015 уряд Яценюка усунув його від виконання обов’язків на час розслідування, яке розпочала Генеральна прокуратура за підозрою у зловживанні службовим становищем щодо керівництва центру. Після чого 17 вересня 2015 Ігор Лікарчук сам подав заяву про відставку з посади директора, яка була задоволена.

Спочатку Генпрокуратура допитувала Лікарчука у "справі ЗНО" як свідка. Під підозрою був його перший заступник Володимир Винник, який, на думку слідчих, в 2015 році "зробив несанкціоновані зміни, інформації, що обробляється в реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання".

Влітку-2015 співробітники ГПУ обшукали помешкання Ігоря Лікарчука та Володимира Винника, а в центрі тестування вилучили всю комп'ютерну техніку. Тоді Лікарчук пов'язував обшуки з помстою за результати ЗНО дітей деяких чиновників, відмовою їх незаконно змінити та тиском на його сина Костянтина Лікарчука, який працював заступником керівника Державної фіскальної служби.

Сам Український центр оцінювання якості освіти створений у 2005 році. Серед його завдань головною є підготовка та проведення ЗНО - зовнішнього незалежного оцінювання, яке мало на меті змінити корупційну систему вступу у вищі навчальні заклади в Україні на прозоре тестування, де все залежить від знань майбутніх абітурієнтів.