Політв'язень Олександр Костенко втрачає руку, яку зламало ФСБ

13:17, 21.08.2016
Політв'язень Олександр Костенко втрачає руку, яку зламало ФСБ

Український політв’язень Олександр Костенко потребує термінової операції на руці, яку йому зламали співробітники ФСБ під час катувань на допитах. Інакше він втратить руку.

 

Про це повідомив інший політв’язень Геннадій Афанасьєв на своїй сторінці у Facebook  в неділю.  

 

«За останньою інформацією, якщо нашому політв’язню Олександру Костенку не зроблять операцію на зламаній ФСБ руці, він її повністю втратить», - написав пан Афанасьєв, якого звільнили з російської в’язниці два місяці тому.

 

Нагадаємо, раніше адвокат українського політв’язня Олександра Костенка Дмитро Сотніков опублікував підтвердження інформації про катування його підзахисного. У лютому 2015 році під час затримання у Сімферополі працівники ФСБ зламали Костенкові руку.

 

Оперативники ФСБ змусили Костенка написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув в співробітника «Беркуту» камінь.

 

За цим звинуваченням Костенко був засуджений на 4 роки 2 місяці, апеляція врахувала наявність у нього малолітньої дитини та скоротила термін до 3 років 11 місяців, а після касації термін був скорочений до 3 років 6 місяців.

 

14 квітня Кірово-Чепецький районний суд Кіровської області Росії відмовив в умовно-достроковому звільненні Костенка.

 

Про те, що у засудженого в Криму євромайданівця Костенка зсихається рука, його адвокат повідомляв ще навесні. Утім, політв’язень досі не отримав кваліфікованої медичної допомоги. Ще у Сімферополі йому зробили операцію на руці, але це не допомогло. Навіть навпаки.  

 

Сам Костенко, після етапування до колонії міста Кірово-Чепецька Кіровської області Росії, відмовився від нав’язаної лікарями СІЗО операції, посилаючись на антисанітарію і великий ризик зараження.

 

За словами адвоката Сотникова, його підзахисний вважає, що його «не потрібно різати, а необхідно робити реабілітуючі, профілактичні заходи з відновлення працездатності руки».