У Княжичах під Києвом сталася перестрілка між екс-Беркутом і поліцейськими: 5 загиблих (фото)

11:24, 04.12.2016
У Княжичах під Києвом сталася перестрілка між екс-Беркутом і поліцейськими: 5 загиблих (фото)

Місце трагедії у Княжичах (Фото: Антон Геращенко (Facebook)

У селі Княжичі Броварського району сталася перестрілка між двома спецпідрозділами правоохоронців: загоном КОРД і службою державної охорони. Речник МВС Артем Шевченко розповів на брифінгу, що перестрілка сталась о 4 годині ранку у неділю, і повідомив про 5-ро загиблих поліцейських.

 

За словами Шевченка, один із підрозділів - кримінальний розшук Києва - працював над затриманням небезпечної банди, яка системно грабувала будинки киян та мешканців Київської області. 

 

До трагедії призвів ряд випадковостей, у результаті чого одні поліцейські нібито сприйняли інших за бандитів, - про це написав на Facebook депутат Антон Геращенко. 

 

"В ту ніч співробітники кримінального розшуку отримали оперативну інформацію про те, що чергове пограбування може статися в селі Княжичі. Туди виїхала група затримання кримінального розшуку і спецпідрозділ КОРД. На одній із вулиць Княжичів у приватному будинку, який ще будувався, були розміщені поліцейські розвідники, задачею яких було слідкувати за обстановкою і подати команду на затримання бандитів", - написав Геращенко.

 

.

                                              Недобудова, де перебували двоє розвідників

 

Планувалося класичне затримання банди грабіжників у той момент, коли вони намагаються вчинити пограбування. 

 

Однак у цей час у сусідньому будинку спрацювала сигналізація. На її сигнал прибув загін державної охорони (ДСО), який помітив і затримав двох поліцейських розвідників сприйнявши їх за бандитів. 

 

Група захоплення у свою чергу, вирішила, що їхні  співробітники потрапили у біду і їх захопили злочинці, і виїхала на мікроавтобусі на вулицю, це співробітники ДСО затримали розвідників. 



"Потім між співробітниками ДСО і групою захоплення сталася перестрілка, яка тривала недовго, але забрала п'ять життів. Загинули двоє працівників ДСО, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД, яки входив до групи захоплення. Робити передчасні висновки і влаштовувати спекуляції на смерті поліцейських не можна!",  - написав Геращенко.

 

У той же час "Обозреватель", посилаючись на джерела у МВС розповів, що трагедія відбулась вранці 4 грудня, а не ввечері 3 грудня , як каже Геращенко. Сигналізація спрацювала у будинку, де сиділи грабіжники.

 

За інформацією джерела, після затримання розвідників "через плутанину один поліцейський із охоронного відділу вистрілив і смертельно поранив бійця КОРДу. КОРД відкрив вогонь у відповідь і убив двох поліцейських із оперативного підрозділу і двох поліцейських із охоронного підрозділу". При чому джерело стверджує, що частину грабіжників, які проникли в будинок, вдалося затримати. 

 

Причиною трагедії джерело називає неузгодженість дій між керівництвом підрозділів поліції. 

                            Будинок, в якому спрацювала охоронна сигналізація

 

У той же час Геращенко каже, що троє підозрюваних у пограбуваннях, яких готувалися зловити "на гарячому", почувши перестрілку, відмовилися від свого плану і виїхали на двох Toyota Land Cruiser 200 в бік Києва, де були затримані оперативниками. У них вилучено вогнепальну зброю. Вони затримані і їм будуть пред'явлені звинувачення в скоєні грабежів і розбої.

 

Депутат "Батьківщини" Ігор Луценко, який досить часто висловлює критичні думки щодо діяьності МВС, піддав сумніву версії про неузгодженість і плутанину, і запитав, як працівники двох поліцейських підрозділів не змогли себе ідентифікувати. 


"Адже коли на виклик по 102 виїжджає оперативна поліцейська група, невже це нестандартна ситуація, коли одночасно туди ж може прибути (раніше, пізніше) наряд поліції охорони? Хіба для такої рутинної ситуації не відпрацьовано механізм взаємодії? Як так сталося, що поліцейські з двох груп не змогли ідентифікувати одне одного ні по спеціальних машинах, ні по формі? Як так сталося, що КОРД, за версією МВС, вирішив атакувати поліцію охорони, сплутавши їх з якимись бандитами? Це – питання організації роботи поліції, це – питання професійності поліцейських. Нагадаю, що результати атестації, в першу чергу КОРДу, де в основному переховують екс-Беркут, були засекречені Аваковим і Деканоїдзе", - написав Луценко.

 

Розслідуватиме справу прокуратура, яка має з'ясувати причини трагедії.