Чому у Княжичах поліцейські переплутали колег з джипами грабіжників: усі версії трагедії

11:41, 05.12.2016
Чому у Княжичах поліцейські переплутали колег з джипами грабіжників: усі версії трагедії

Розбійники з Княжичів. (Фото Нацполіції)

Минуло більше доби після перестрілки поліцейських у селі Княжичі, що під Києвом, а запитань більше, ніж відповідей.

Міністр МВС Арсен Аваков поки поза межами України, тому трагедію, що призвела до загибелі 5 правоохоронців, не коментує.

Інші чиновники плутаються в кількості загиблих та поширюють суперечливі дані, що дає привід їхнім критикам сумніватися в правдивості інформації.

Керівник Нацполіції стверджує, що в Княжичах відбувалася масштабна спецоперація, з залученням СБУ та Генпрокуратури, про яку не знала Державна служба охорони МВС.

"УМ" зібрала всі версії кривавої події, які існують на данний момент.

Грабіжники в формі поліції

Нацполіція оприлюднила подробиці затримання угруповання грабіжників, що втекло з села Княжичі під Києвом, де під час перестрілки загинуло шестеро поліцейських в неділю вранці.

Чоловіків підозрюють у серійних пограбуваннях елітних приватних будинків та офісних приміщень.

Йдучі «на справу», вони нібито перевдягалися у правоохоронців, стверджує тимчасово виконуючий обов'язки голови Нацполіції України Вадим Троян у неділю.

За його даними, у затриманих вилучено зброю, боєприпаси та спеціальне обладнання.

«Спільно із СБУ та ГПУ Національна поліція проводила розслідування діяльності злочинних груп, які займалася розбійними нападами та пограбуваннями населення, використовуючи форму правоохоронних органів. Спецоперація проводилася по усій країні. Раніше слідчі поліції Києва розпочали кримінальні провадження за фактами розбійних нападів, у рамках цих проваджень проводилися гласні і негласні слідчі дії щодо документування злочинної діяльності зловмисників», - повідомив пан Троян.

У результаті оперативної роботи було виявлено злочинну групу, яка діяла на теренах Києва та Київської області. Серед грабіжників були й раніше судимі за розбої: троє затриманих - мешканці Києва та області, ще один – зі Львівщини.


Партрульна машина і Ленд Крузер "домушників"

Водночас на відео з місця трагедії чітко видно розстріляну машину поліції, хоча грабіжники, за словами того ж Трояна, пересувалися на інших автівках.

«Уранці 4 грудня у Деснянському районі на в’їзді у Київ оперативники впіймали банду, коли вони із села Княжичі Броварського району мікроавтобусом «Мерседес Віто» приїхали до двох завчасно підготовлених автомобілів «Тойота Ленд Крузер 200» чорного кольору», -  стверджує Вадим Троян.
 


Наразі правоохоронці проводять обшуки за адресами проживання затриманих. Серед іншого вилучено автоматичну зброю, гранати РГД та Ф-1, запали, підствольні гранати, тротилові шашки, стверджують в МВС.

У джипах  також виявлено арсенал зброї, зокрема два пістолети «Глок», пістолет Макарова із глушником. Проте так і не ясно, як спецпризначеннці могли переплутати "банду", яку вони так ретельно вистежували, зі своїми колегами з Броварського району Київської області.

 

 

Кримінальні провадження розслідуються за ст. 187 - розбій - Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо додаткової правової кваліфікації дій габіжників, - все, що пояснюють в МВС.

При цьому прес-секретар Київської області Микола Жукович чесно зізнається - під час операції не було жодної координації між правоохоронцями різних підрозділів одного міністерства.

Так само, як її немає досі під час інформування про обставини трагедії. Речник обласної міліції категорично відмовляється коментувати дії колег з Києва, посилаючись на те, що не володіє інформацією від них.

Ці нестиковки активно обговорюють колишні співробітники МВС та користувачі у Фейсбуку, ставлячи версію про грабіжників під сумнів.

«У цій версії дуже не віриться в домушників на джипах Тойота Ленд Крузер 200! Як і у випадково спрацьовану сигналізацію. Швидше за все, ніякі вони не домушники, але правди ми вже, звісно ж, не дізнаємося. Навіщо було влаштовувати цілу спецоперацію, якщо їх просто зупинили на КП і затримали?», - пише користувач Павло Гончарук у коментарях до посту про перестрілку на сторінці колишнього речника МВС, журналіста Костянтина Стогнія на Facebook.

Розстріляні у бронежилетах

Сам Костянтин Стогній зазначає: «Я не розумію – приїхала розмальована машина ДСО! З неї вийшли люди екіповані з автоматами і раціями! В шоломах і бронежилетах. Невже їх можна переплутати із домушниками?"

Стогній додає, що журналістам програми «Надзвичайні новини» мешканці Княжичів навели жахвиві версії, які потребують перевірки.


«Найрозповсюдженіша і культурна версія: поліцейські самі «промишляли» грабунком у будинках. А ДСО їх затримала, приїхавши на офіційне спрацювання сигналізації", - пише Костянтин Стогній, відомий критик нинішнього керівництва МВС та поліцейської реформи в органах.

За його версією, спецпідрозділ КОРД міг з'явитися за командою згори щоб «відбомбити» затриманих.

"ДСОшники їх не віддали і хотіли доставити у райвідділок. Після обміну «люб’язностями» і залякуваннями в когось першого здали нерви. І понеслося. Саме цим можна пояснити той факт, що вони вбиті з близької відстані. Інакше, як можна влучити вночі у невидимі місця людям у повному захисті, бронежелетах і касках? А машину, відмарковану позначками «поліція», зрешетили кулями», - пише пан Стогній, відзначаючи при цьому, що така версія може і не підтвердитися.

Непрофесійна спецоперація

Водночас, колишній Генпрокурор і колишній начальник міліції Києва Віталій Ярема стверджує, що операція Нацполіції, яка призвела до загибелі п’яти правоохоронців, була підготовлена неправильно і непрофесійно.

За його словами, вперше в історії незалежної України відбувся такий випадок, коли співробітники поліції в такій кількості застосували зброю щодо своїх колег і загинули.

Його також підтримує Геннадій Москаль, голова Закарпатської обласної державної адміністрації, який десятки років пропрацював в правоохоронних органах, у тому числі на керівних посадах в міністерстві та кількох областях.

Москаль зазначив, що для знешкодження банди має готуватися спеціальна операція із планом, де все розписано по пунктах. Перед проведенням спецоперації мав бути створений штаб, який цілодобово відслідковує хід операції й реагує на виклики, які не були передбачені планом.

"Єдиний керівний центр МВС зруйновано, професіоналів, які мали величезний досвід оперативної роботи, вигнали, бо вони не пройшли так звану атестацію, а на їх місце набрали недосвідчених людей, які не можуть професійно спланувати спецоперацію й кидають під кулі своїх підлеглих", - написав Москаль, критикуючи за трагедію авторів реформи поліції, які зараз пішли із посад.

Як повідомляла «УМ», внаслідок перестрілки між двома підрозіділами поліції у Княжичах під Києвом в неділю вранці загинуло п’ятеро правоохоронців. Усі поліцейські були одягнені у спецзасоби і бронежилети.

Згодом поліція оголосила імена загиблих, серед них виявився начальник відділу управління спецпідрозділу КОРД майор Віталій Валецький, двоє оперативників та двоє співробітників Броварського управління ДСО.

Слідство веде Генпрокуратура, яка поки також нічого не коментує по суті масової загибелі поліцейських в Княжичах.