У центрі Києва від голоду помер хлопчик: мати замкнула його з сестрою на 9 днів

21:12, 06.12.2016
У центрі Києва від голоду помер хлопчик: мати замкнула його з сестрою на 9 днів

Двоє дітей, яким не було і трьох років, 9 днів пробули самі в цій квартирі. (Оперативна зйомка ДНС.)

У центрі Києва у закритій квартирі двоє малюків 9 днів вмирали від голоду і їм ніхто не допоміг.

Це жахіття нашого часу сталося на очах у десятків свідків – 20-річна горе-мати зачинила двох маленьких дітей у квартирі в центрі Києва і пішла в загул на Лівому березі Дніпра.

При цьому вона підперла двері в кімнаті, де перебували її син Даниїл, якому виповнився 1 рік і 11 місяців, та донька Аня віком 2 роки і 10 місяців.

З їжі у маленьких в’язнів було кілька цукерок. Про це через Фейсбук повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба

«Сусіди чули плач дітей щорану і щовечора. Є інформація, що навіть викликали поліцію, але на прохання двері ніхто не відчинив і поліція поїхала. Про те, що діти закриті в квартирі знала і їх бабуся. Вона навіть приносила їм їжу, але не змогла зайти в квартиру. Повернулась додому…», – повідомив уповноважений з прав дитини.

За його словами, голодні діти намагалися вибратись з квартири, шукали шпаринки, у які можна було б кликати на допомогу. Біля вхідних дверей вони навіть вирвали шматок лінолеуму!

Даніїл помер з голоду ще 3-го грудня. Аня була зачинена з мертвим братиком до 6-го грудня. Зараз дівчинка перебуває у важкому стані в реанімації Києва.

Швидку до дітей викликала непутяща мати, яка на 9-й день гульок повернулась погодувати дітей

Микола Кулеба пише, що мати, яку звати Влада, переїхала до Києва з Миколаєва близько року тому.

Вона винаймала квартиру у центрі міста і навіть мала 6-й iPhone! Хлопчик Даніїл і дівчинка Аня – її діти від першого чоловіка.

«Від самого народження дітей жінка говорила, що не любить їх і навіть хотіла здати до притулку. Але діти всеодно проживали з Владою, адже батько проявляв агресію. Мати забороняла спілкуватися з ним. З вересня про дітей батько нічого не чув», - повідомляє чиновник. І додає, востаннє до малюків викликали лікаря ще у лютому, у дитсадок вони не ходили з серпня.

«Чотири місяці дітей не бачили вихователі і взагалі на це не відреагували!», – обурюється Микола Кулеба.

Минулої зими, зазначає він, у Влади з'явилося нове кохання, а наприкінці жовтня - нова дитина.

Яка, до речі, від народження проживає у квартирі тата. Доглядає за малюком прабабуся дитини.

Стосовно горе-матері та її нового співмешканця порушено Кримінальне провадження за статтею 135 "Залишення у небезпеці".

Матір уже затримали і вона дає свідчення.

«Зараз сидить у прокуратурі (ще й у гарному настрої!) і говорить: "Я не знала, що діти можуть померти», – пише Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба і обіцяє слідкувати за ситуацією.

На жаль, зазначає він, багато смертей і каліцтва дітей відбуваються через таку безвідповідальність батьків, байдужість і бездіяльність оточуючих (у цьому випадку –сусідів), а також через слабкість соціальних служб.

«Я вкотре звертаюсь до Кабінету Міністрів стосовно негайного запровадження посад фахівців соціальної роботи.Адже сьогодні ми отримуємо каліцтво і загибелі дітей та витрачаємо мільярди гривень на подолання наслідків, але з 2014 року відмовилися утримувати 12 000 фахівців соціальної роботи за 300 мільйонів гривень на рік, які б виявляли і попереджали неблагополуччя», – наголошує Микола Кулеба.

За його інформацією, стан маленької Ані поступово покращується, тож він сподівається, що дівчинку незабаром переведуть з реанімації у відділення стаціонару.