Кіборга Тараса Колодія допомогли звільнити священики УПЦ МП

17:16, 18.12.2016
Кіборга Тараса Колодія допомогли звільнити священики УПЦ МП

Єпископ Климент і кіборг Колодій.

Український десантник 80-ї аеромобільної бригади Тарас Колодій був звільнений з полону бойовиків шляхом переговорів за сприяння Української православної церкви Московського патріархату. «Кіборга» не обмінювали на сепаратистів.

 

Про це повідомив єпископ Ірпінський УПЦ Московського патріархату Климент (Вечеря), який брав участь у визволенні військового.

 

«До нас зверталися дружини і матері наших українських бранців, зокрема була ціла делегація, яка відвідала Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Владика, почувши їх прохання, зробив все можливе, щоб почати процес звільнення бранців шляхом переговорів, контактів через Українську православну церкву. Наші священики по всій території Донецької області. Тому вдалося домовитися, щоб до свята Святого Миколая можна було звільнити хоча б одного українського військового», - зазначив єпископ Климент в ефірі телеканалу «112 Україна».

 

 

Єпископ зазначив, що десантника Колодія не обмінювали на бойовиків.

 

«Ми нікого не обмінювали. Ми просто домовилися, щоб його відпустили», - сказав він.

 

За його словами, Колодій зараз перебуває у шоковому стані й потребує реабілітації після полону.  

 

«Він був у полоні з 2014 року, тому, звичайно, зараз в стані шоку, і йому ще потрібно відійти від усього, що з ним відбувалося», - каже представник УПЦ МП.

 

Водночас, перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко подякувала священослужителям за участь у звільненні «кіборга» Тараса Колодія і оприлюднила відповідні світлини на своїй сторінці у Facebook.   

 

«Довга дорога додому! Тарас Колодій на свободі і вже їде до Києва. Ще раз дякуємо церкві і всім священнослужителям, що причетні до звільнення Тараса. До речі, з початку конфлікту священникам вдалося звільнити кілька десятків бранців», - написала пані Геращенко.

 

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко повідомив, що з полону бойовиків звільнили захисника Донецького аеропорту Тараса Колодія. Глава держави зателефонував захиснику України і привітав його зі звільненням, а також подякував за стійкість і мужність. Порошенко також зателефонував матері "кіборга" Галині Мирославовні і подякував їй за сина.

 

Десантник 80-ї аеромобільної бригади потрапив в полон бойовиків в числі останніх «кіборгів» 21 січня 2015 року. Львів’янин провів у полоні в Донецькому СІЗО і Макіївській колонії майже два роки.