Ольга Сворак до і після полону: Надії Савченко віддали подружку сепаратиста (фото)

09:55, 29.12.2016
Ольга Сворак до і після полону: Надії Савченко віддали подружку сепаратиста (фото)

Ольга Сворак з сепаратистом в Ялті. (Фото з архіву.)

Представники терористів так званої "ДНР" передали керівнику українського Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиру Рубану двох заручниць – Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак, яка називає себе франківською журналісткою.

Жінок не було в офіційному списку обміну полонених. Бойовики назвали це звільнення "жестом доброї волі" з нагоди Різдвяних свят.

За словами Рубана, жінок звільнили завдяки зусиллям Надії Савченко в Мінську.

"Стан здоров'я обох жінок нормальний. Їх не катували, не ґвалтували, але зрозуміло, що це був не курорт", – додав він.

Про "франківську журналістку Ольгу Сворак" вперше заговорили у червні цього року, коли вона начебто потрапила в полон терористів ОРДЛО.

До цього навіть у франківському журналістському середовищі про неї майже ніхто не знав, відзначають журналісти kurs.if.ua, які зібрали максимально повну інформацію про свою землячку.

Її знайомі пригадують, що дівчина планувала виїзд за кордон – вивчала умови надання політичного притулку в кількох країнах.

Ольга Сворак як журналістка стала відомою, коли російські медіа поширили інформацію про її затримання в "ЛНР".

"Затриманим агентом з позивним "Метель" є Ольга Богданова – кореспондент інформаційного ресурсу Golos-info", – заявили сепаратисти в так званому "міністерстві держбезпеки ЛНР".

Російські ЗМІ писали, що українська журналістка з Івано-Франківська завербована СБУ і за завданням спецслужб збирала і передавала з "ЛНР" інформацію політичного і військового характеру.

Для цього журналістка начебто "використовувала особистий контакт з військовослужбовцем одного з територіальних підрозділів республіки", – стверджували пропагандисти Кремля.

При цьому Ольгу Сворак в сюжетах називали Богдановою,

Згодом з'явилося відео допиту, де Сворак розповідала, що є кореспондетом сайту "Голос-Інфо", вперше потрапила на окуповану теритоію у грудні 2015 року на запрошення свого "молодого чоловіка".

На відео Сворак виглядає спокійною, впевненою, у неї хороший макіяж - не помітно, щоб її життю в Луганську щось загрожувало.

 

Сворак розповідає, що нібито підписала договір про співпрацю з Службою безпеки України. Основним її завданням на території "ЛНР" є збір інформації про керівництво міста Антрацит, а по можливості – і про бойовиків.

Передавати інформацію у СБУ їй запропонували через соцмережу "Однокласники" – агент, який зареєстрований під ніком "Слава Україні". 

Сворак також розповіла, що її "молодий чоловік" служить в одному з територіальних батальйонів ЛНР.

Сама Ольга у листопаді 2015-го опублікувала фото з набережної окупованої Ялти, на якому поруч з нею чоловік із символікою "Новоросії".

Цікаво, що після зникнення нікому невідомої журналістки поліцейські в Івано-Франківській області повідомили, що ні батьки, ні родичі, ні люди, які працюють з нею, у поліцію про зникнення Сворак Ольги не повідомляли.


У своєму резюме Ольга Сворак писала, що у Франківську в 2002-2005 роках працювала на ТРК "Бойчук-студія", у 2005-2008-му – на ТРК "Вежа" радіоведучою, згодом ведучою радіопрограм ТРК "Чернівці" та є фахівцем по роботі зі ЗМІ КП "Івано-Франківськводоекотехпром".

Також, згідно з резюме, Сворак була офіційним дилером автомобілів Skoda та ВАЗ в Івано-Франківській області, арт-директором у ресторан-клубі "Pallada", директором по рестайлінгу закладу ресторан "Віп-кухня", працювала помічником керівника ТОВ "Ідеал" та менеджером з розвитку мережі в охоронній фірмі "Аресконт".

Іван Вовк, який очолював ТРК "Вежа" у ті роки, підтвердив, що Сворак справді там працювала – рекламним агентом. Займалася рекламою та… присвоювала кошти замовників.

"Вона взяла гроші за рекламу. До мене звертається рекламодавець і питає, а чому ж нема реклами в ефірі? Питаюся в Ольги, а вона каже, що той не заплатив гроші. На планірці дзвоню до нього, включаю гучномовець, щоб усі чули, і кажу: тут Ольга говорить, що ти гроші не заплатив. Оля почервоніла…" – розповів Вовк.

Іван Вовк додав, що через цю крадіжку збирався звільнити Сворак, однак вона пообіцяла повернути кошти, і він поступився на вмовляння – не вигнав. Згодом Сворак звільнилася сама.

Втім, скандали супроводжували її і на наступному місці роботи – комунальному підприємстві "Івано-Франківськводоектотехпром", де Сворак влаштувалася прес-секретарем. Опубліковане відео, де Сворак розповідає, що її звільнили з КП через те, що вона звернулася до правоохоронних органів із заявою про факти несвоєчасної виплати заробітної плати.

Своє звільнення вона обіцяла оскаржити у суді, втім, далі обіцянок не дійшло. Люди, які працювали зі Сворак, розповідають, що насправді її звільнили за пияцтво і скандальну поведінку на роботі.

Журналістом Ольга Сворак стала завдяки своїй діяльності у ГО "Всеукраїнська організація "Голос" – організації, заснованій колишніми працівниками міліції.

"Затримана на окупованій території Луганської області бойовиками Ольга Сворак дійсно є кореспондентом газети "Голос народу Івано-Франківщини" та інтернет-ресурсу "Голос-інфо", - йдеться в заяві, яку ГО "Голос" поширило одразу після затримання Сворак у Луганську.

За завданням редакції Ольга Сворак перебувала в Києві, стверджують там. 

"На окуповану територію Ольга поїхала у власних справах і редакційного завдання на цю поїздку не отримувала. Про будь-які зв’язки Ольги Сворак зі Службою безпеки України нам нічого невідомо. Переглянувши відео, можна зробити висновок, що Ольга Сворак піддавалась тортурам – як фізичним, так і психологічним. Текст проголошеної заяви Ольгою був підготовлений бойовиками, і тому, на наш погляд, вона себе оговорила", – додають при цьому в ГО "Голос".

Звідки керівництво ГО взяло інформацію про катування Сворак, яка на відео від бойовиків красується у яскравому макіяжі, не зрозуміло, відзначають в kurs.if.ua.
 

 
Після того, як Ольгу Сворак звільнили, радник голови СБУ Юрій Тандіт відмовився коментувати їїначебто співпрацю зі Службою безпеки України.

"Ми не коментуємо цю інформацію, але я вас запевняю, що найближчим часом ви дізнаєтеся багато цікавих фактів, які пов'язані з цими двома жінками", – зазначив він.

Варто додати, що Сворак засвітилася на Луганщині ще восени 2014-го під час парламентських виборів. На окрузі №112 з центром у Рубіжному вона значилася представницею самовисуванця Юрія Скнаря на одній з дільниць. 

У результаті Скнар набрав аж 4 голоси – він був технічним кандидатом. Перемогу ж святкував "регіонал" Юлій Іоффе.