Окупанти Криму не виконуватимуть рішення Суду ООН щодо Меджлісу

18:25, 22.04.2017
Окупанти Криму не виконуватимуть рішення Суду ООН щодо Меджлісу

Для кримських татар заборона меджлісу є забороною народу.

Окупаційна влада Криму не переглядатиме судове рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, визнаного екстремістським на території Росії навіть попри протилежне рішення Міжнародного суду ООН від 19 квітня.

 

Про це заявив так званий "глава комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян" окупаційного уряду Криму Заур Смірнов у суботу.

 

Тим самим він відреагував на нещодавнє рішення Міжнародного суд ООН (Гаага) в рамках позову України проти Росії, згідно з яким Росія у Криму зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар та дозволити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

 

"Меджліс заборонений через екстремістську діяльність, тому рішення суду переглядатися не буде. Зворотного ходу немає. Ми не підемо на те, щоб під тиском ззовні дозволити діяльність організації, яка дискредитована своїми лідерами, які зайняли ворожу позицію по відношенню до кримчан", - сказав Заур Смірнов російським журналістам.

 

За його словами, кримські татари мають можливість створювати різні громадські структури для відстоювання і просування своїх інтересів.

 

"Таких у Криму налічується більше десяти. Кримські татари активно інтегрувалися в соціально-політичний простір Російської Федерації і не потребують сумнівного заступництва ззовні", - підкреслив представник окупаційної влади Смірнов.

 

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН (Гаага) в рамках позову України проти Росії 19 квітня 2017 року озвучив рішення, згідно з яким Росія у Криму зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар, дозволити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

 

Коментуючи це рішення, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив лише, що громадські організації кримських татар можуть діяти в Росії без будь-яких обмежень, якщо йдеться не про екстремістські прояви.