Кабмін запроваджує платну атестацію на знання української для потенційних чиновників

12:28, 03.05.2017
Кабмін запроваджує платну атестацію на знання української для потенційних чиновників

Тести на знання української у чиновників будуть перевіряти філологи, але не беземоційна непідкупна машина

Кабінет міністрів затвердив порядок платної атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо володіння державною мовою.

Згідно з постановою №301 від 26 квітня, вищі навчальні заклади, які відповідно до ліцензії здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти в галузі знань "Публічне управління та адміністрування", можуть утворювати атестаційні комісії, які на платній основі перевіряють знання української мови та видають посвідчення потенційним чиновникам.

Для цього при вузах створюються атестаційні комісії у складі трьох членів, які мають вищу освіту за спеціальністю "Філологія", при цьому один з них повинен мати ступінь не нижче доктора філософії.

Атестація складатиметься з двох частин:
- письмової: тествання та переказу тексту, який стосується публічного управління, яке має тривати до 60 хвилин
- усної, під час якої комісія перевірить здатність вести ділову розмову на задану тему, після чого кандидатам потрібно провести повідомлення-презентація на певну тему тривалістю до 45 хвилин.

Вільне володіння державною мовою без фактичної здачі письмової та усної частини атестації можна безкоштовно підтвердити шкільним атестатом з оцінкою 5 (або 10, якщо атестат отримано після 2000 року) за вивчення української мови, дипломом про вищу освіту з оцінкою "відмінно" за українську мову або за спеціальністю філологія.

Посвідчення про володіння державною мовою діє безстроково.