Кримські татари – ластівки, які неодмінно повернуться додому в український Крим

13:50, 18.05.2017
Кримські татари – ластівки, які неодмінно повернуться додому в український Крим

З Криму у 1944 році депортували 191 тис. кримських татар (Фото: Національний Музей Історії України)

Операція з депортації кримських татар з Криму почалася на світанку 18 травня 1944 року і закінчилася о 16:00 20 травня. За дві доби було депортовано 191 тис. кримських татар.

 

Сьогодні робиться ставка на те, щоб вимусити кримських татар покинути півострів.

Починаючи з 2015 року, з Криму виїхало 55 тис. осіб, із них - 25 тис. кримських татар.

 

Чи вдасться кримським татарам стати ластівками, які завжди повертаються до рідного дому і що робити для того, щоб Крим повернувся до складу України, говорили на вечорі-дискусії «Кримські татари та українці. Пліч-о- пліч у боротьбі за право на Батьківщину».

 

Захід відбувся 17 травня у Національному музеї історії України до Дня пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. У ньому взяли участь Андрій Куликов, Мустафа Джемілєв, Таміла Ташева, Гульнара Бекірова, Сергій Громенко, громадські активісти, журналісти та гості Національного музею історії України.

 

Один із провідників кримськотатарського національного руху, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що нинішня окупація Криму є наслідком депортації кримських татар у 1944 році та політиці, яка з того часу велася на півострові.

Він розповів, що одразу після депортації, у 1944 році, більшовики знищили Автономну Республіку, створену у 1921 році, та зробили Крим рядовою областю Російської федерації.

 

Після депортації кримського народу 90% населення Криму складали переселенці.

«На наші землі, в наші будинки заселяли людей, які до того ніколи не жили в Криму. Вони виховувалися на пропаганді, що з Криму виселили ворогів Росії та України», – сказав Мустафа Джемілєв і додав, що радянська влада весь цей час звинувачувала турків і татар в екстремізмі та автономізмі.

 

Після розпаду Радянського союзу кримські татари повернулися на свою землю. Люди викуповували ті будинки, з яких їх викидали у 1944 році.

 

Мустафа Джемілєв вважає, що причина тимчасової окупації Криму пов’язана з пасивністю української влади та безперервною роботою російської пропаганди проти кримських татар.

Він пам’ятає, як після референдуму 1991 року приїхали делегати Кримської обласної ради у Верховну Раду України і добивалися затвердження результатів голосування про Автономну Республіку Крим. Вони наголошували, що Крим – це регіон, де найбільш щільно проживають росіяни. Про кримських татар вже забули.

«Це абсурд. Ви створюєте вогнище, яке може спричинити велику небезпеку для самої України. Не можна з Криму робити російську колонію», – закликав тоді Мустафа Джемілєв.

Тим не менше, Автономна Республіка, а згодом російська, була створена. «У Криму переважав процент етнічних росіян, які були під впливом Російської Федерації. Дуже добре працювали російські спецслужби», – наголосив Мустафа Джемілєв.

 

У 2008 році, під час російсько-грузинської війни, кримські татари відчули тривогу, що Крим буде наступним і зробили кілька заяв. Вони пропонували ухвалити Закон про визнання депортації кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Довгі роки його не ухвалювали, це сталося тільки після окупації Криму в листопаді 2015 року.

«Ми говорили про те, що треба негайно денонсувати перебування Чорноморського флоту в Севастополі. Не можна в нашій країні тримати базу країни, яка має територіальні претензії. Ми говорили про те, що треба провести дезінфекцію у структурах Автономної Республіки. Там зрадник сидів на зраднику. Люди не приховували, що в них російські паспорти. Ми говорили про те, що треба підтягнути військові частини з території України до Криму. Хоч би до 20 тис. осіб, у тій кількості, яка могла би протистояти за чисельностю Чорноморському флоту. Нічого подібного не було зроблено», – розповів Мустафа Джемілєв.

 

У Криму нав’язувалася концепція, що кримські татари хочуть приєднатися до Туреччини.

Щоб цього не сталося, проводилися відповідні навчання силових структур, як нейтралізувати ворогів – кримських татар.

«У ніч з 26 на 27 лютого 2014 року Рада міністрів Автономної Республіки Крим була захоплена «зеленими чоловічками». Під Сімферополем у той час перебувала «Альфа», яка вважала, що кримські татари є головними сепаратистами», – зауважив Мустафа Джемілєв.

 

Історик Гульнара Бекірова закликала кримських татар та українців зайнятися вивченням історії спільної боротьби та відновити її.

Вона пояснила, що міф про російський Крим з російським укладом напрацьовувався через дві місяці після депортації кримських татар. Це зафіксовано у документах партійних органів і НКВД.

«Уявіть собі, що триває Друга світова війна, і при тому великі кошти вливаються на перейменування топоніміки Криму. Виселяють татар, греків , вірмен, болгар, німців. Південний берег Криму стає порожнім. Починається масове переселення людей, які до того ніколи не жили в Криму. Саме нащадки цих людей у 2014 році здали Крим», – зазначила Гульнара Бекірова.

 

Те, які нині в Криму відбуваються звірства, Україна ніколи не допускала, наголосила співзасновниця, координаторка громадської ініціативи @KrymSOS Таміла Ташева.

Таміла Ташева (Фото: Національний музей історії України)

«19 людей викрадено, порушено 60 кримінальних справ, 40 людей в ув’язненні, 20 людей під домашнім арештом, проведено 800 обшуків. Це тільки те, що ми знаємо і могли зафіксувати», – сказала вона.

 

Таміла Ташева вірить, що кримські татари повернуться додому, в український Крим. І для цього потрібно концентруватися на тому, що об’єднує кримських татар та українців. Це не тільки спротив ворогу.

«Під час Помаранчевої революції я жила в Ярослави Музиченко (етнограф, співробітниця Національного музею історії України – Ред.). Вона розказувала мені про українську культуру, я – про кримсько-татарську. Свою першу вишиту сорочку я купила з Ярославою на Андріївському узвозі. Ми не маємо забувати про цей обмін», – закликала Таміла Ташева.

«Хай краще пізніше, ніж ніколи, кримська історія повертається до загального українського контексту», – додав співробітник Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Сергій Громенко.

 

Мустафа Джемілєв на завершення зустрічі підкреслив, що майбутнє кримських татар незворотно пов’язане з Україною. За його словами, кримські села на сьогодні залишаються на 100% чистими від колаборантів, кримськотатарська молодь володіє українською мовою, вважає себе громадянами України і бореться за повернення Криму до складу України.

 

Декілька років тому кримські татари ввели символ ластівки, пташки, яка завжди повертається додому. Татари – це ластівки, вважає Таміла Ташева, які неодмінно повернуться додому в український Крим.

 

Після дискусії всіх присутніх запросили взяти участь в акції «Запали вогник на шляху поверння». Зі свічок гості Національного музею історії України виклали карту Криму.

Нагадаємо, що до 21 травня НМІУ у партнерстві з ГО Крим_ SOS демонструватиме новий документальний фільм «МУСТАФА» про долю одного з лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, який пережив депортацію ще дитиною.

Початок сеансу щодня о 16:00.

Адреса: м. Київ, вулиця Володимирська, 2