На Херсонщині 8 підприємців оштрафували за використання російської мови

09:02, 09.06.2017
На Херсонщині 8 підприємців оштрафували за використання російської мови

Херсонські чиновники штрафують за те, що підприємці не використовують українську при обслуговуванні клієнтів (із соцмереж)

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Херсонські області наклала адміністративний штраф на 8 суб’єктів господарювання через використання російської мови при спілкуванні та інформуванні клієнтів.

Держпродспоживслужба повідомляє, що до них звернулася особа, яка написала близько 10 скарг щодо порушення працівниками підприємств ресторанного господарства, сфери торгівлі, аптек вимог Закону України "Про засади державної мовної політики".

Скаржник зазначив, що в магазинах, ресторанах та аптеках порушують вимоги чинного законодавства, надаючи інформацію та спілкуючись з клієнтами російською, а не українською.

"Суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства та торгівлі, порушують вимоги чинного законодавства про мови, а саме: інформація, зазначена у меню, на виставкових ярликах, у касових чеках, викладено російською мовою, персонал закладів ресторанного господарства під час обслуговування клієнтів спілкується російською мовою", - повідомляє Держпродспоживслужба.

Чиновники здійснили позапланову перевірку та виявили, що заявник був правий - обслуговують тільки російською.

За це до 8 суб’єктів господарювання застосовані адміністративно-господарські стягнення, передбачені ст. 23 Закону України "Про захист прав споживачів", 8 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності згідно з ч.1 ст.155 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення".

Тобто за використання російської у спілкуванні зі споживачами підприємці заплатять від 17 до 170 гривень адмініністративного штрафу.

Про те, який штраф буде за нормами Закону України "Про захист прав споживачів", не відомо, адже ст. 23 містить багато підпунктів з різними видами стягнень, які залежать від вартості товарів і послуг.