На острові Джарилгач застрягли 300 туристів через зламані катери і буксир

08:40, 19.07.2017
На острові Джарилгач застрягли 300 туристів через зламані катери і буксир

На популярному острові Джарилгач поблизу Скадовська організатори подорожей зразу рятували кораблі, а потім людей

На острові Джарилгач, що в Херсонській області, понад 300 туристів застрягли на тривалий час без їжі, води та медикаментів, бо катери, на яких вони припливли, сіли на мілину.

Про це повідомляє ТСН.

Далі стало це "цікавіше": наступний катер, що плив на допомогу, зламався та перегородив шлях іншим суднам.

"Анна-2 вийшла їм на допомогу. І при певних маневрах у неї зламався двигун. Своєю чергою, вона перегородила шлях," - розповів начальник Скадовського районного сектору ДСНС Дмитро Турченко.

За ним відправили буксир, а два великі судна, що мали забрати туристів, так і залишилися на мілині.

Змучені і дуже злі туристи на материк повернулися о 2:00 ночі.

"Я не хочу вже ні того моря, ні Джарилгача, нічого я не хочу. Перший і останній раз ми були на тому острові", - казали відпочивальники.

На Джарилгач люди їдуть заради чистої води та незайманої природи. Зі Скадовська на острів є два маршрути. Зранку люди вирушали за прекрасної погоди, а поблизу острова здійнявся вітер, і два великі катери сіли на мілину.

У туристів закінчилась їжа і вода. Люди нарікають, що все мали купувати у барі втридорога.

"У кількох дітей була температура висока, попросили в екіпажу хоч якісь ліки – вони подивилися, в них порожні аптечки. Засмерділа проводка і просто погасло світло", - розповідають про пережите відпочивальники.

Вже у сутінках на порятунок людям прийшли катери прикордонників та ДСНС, а також кілька приватних. Усі – маломірні, вивозили насамперед жінок і дітей.

"Можна було абсолютно спокійно розподілити пасажирів на два теплоходи, і обидва теплоходи ще в 7:00 вечора вивезти у Скадовськ", - дивується співробітниція турфірми Наталя Шуліна.

До останнього перевізники намагалися вирішити ситуацію самотужки, рятувальникам люди почали телефонувати вже після обіду, а в мерії Скадовська про пригоду нічого не знали до вечора.

"Ситуація настільки затягнулася і вилилася фактично у небезпечну ситуацію. Якби була співпраця з самого початку і розуміння того, до чтого це може призвести, то була би більш ефективна взаємодія", - твердить Скадовський міський голова Олександр Яковлев.

Виведенням кораблів з мілини керував начальник місцевого порту. Чому спочатку рятували катери, а вже потім людей – запитати в чоловіка не вдалося, бо він терміново виїхав у відрядження у Київ.

Капітани своєї провини теж не визнають – кажуть, штормового попередження не було.

"Ми кожного ранку беремо в портнагляді – нам дають відхід. Скадовськ – це непередбачуване. Тут штиль, через півгодини – шквал", - твердить капітан корабля ОМ-104 Григорій Буримович.

18 липня зі скадовських причалів у відкрите море не вийшло жодне судно. Великі катери, що вчора потрапили у пригоду, будуть стояти тиждень – до з'ясування всіх обставин. Маломірні судна стоять через вітряну погоду. Охочих вийти в море катають вздовж берега.