Вступна кампанія-2017: із бази зникли понад 40 тисяч заяв абітурієнтів

11:05, 19.07.2017
Вступна кампанія-2017: із бази зникли понад 40 тисяч заяв абітурієнтів

Черги до приймальних комісій у 2010 році, коли ВНЗ самостійно вносили дані до електронної бази, були рекордними

Вступна кампанія-2017 ознаменувалася величезним збоєм у роботі обладнання, у результаті якого із електронної бази, за приблизними підрахунками, зникли діні із понад 40 тисяч заяв абітурієнтів.

Подавати документи вступники могли лише в електронному варіанті. У паперовому вигляді лише тоді, якщо приймальна комісія ВНЗ напише офіційний документ про неможливість внесення даних до електронної бази.

В результаті збою системи наразі незрозуміло, скільки точно заяв зникло. Абітурієнтів закликають терміново перевірити дані в реєстрі.

Причини для збою називають різні: і вірус Petya.A, і міфічну в ІТ-сфері "прибиральницю зі шваброю".

"Десь близько 40 тисяч заяв абітурієнтів не були належним чином зареєстровані, і зараз їх поправляють в ручному режимі. Дані загубилися під час відключення сервера, який завис", - сказав перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець в коментарі ZN.UA.

Директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров називає іншу причину - вірус Petya.A.

"Спрацював черговий захист від можливої атаки, хоча, на щастя, тоді ніякої атаки не було. То частина інформації, яку вступники в своїх кабінетах подавали до системи, не було в системі збережено", - розповідає він ТСН.

У вищих навчальних закладах стурбовані такою ситуацією, адже вона вплине на підсумкові рейтинги вступників.

Проблема в тому, що абітурієнт може подати обмежену кількість заяв. Тобто, якщо система прийняла його заяву, але із неї зникли дані, то вступник втрачає один із шансів.

"Ми рекомендуємо взяти розписку з абітурієнта чи з батьків, що вони не мають жодних претензій, якщо ми теж не зможемо внести, бо звертаємося до єдиної державної бази тими ж самими каналами, в той же спосіб, що й абітурієнти", - каже проректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров стосовно тих ситуацій, коли приймальні комісії змушені вносити дані вступників до системи в ручному режимі.

Щоденні технічні роботи на серверах Єдиної державної електронної бази з питань освіти проводять з 8:00 до 10:00. Таким чином, кожна приймальна комісія у ВНЗ країни розпочинає ранок із того, що чекає завершення робіт на серверах системи.



В ІТ-сфері намагаються робити технічні роботи на серверах у період найменшого навантаження, приблизно з 3:00 до 5:00, доки більшість користувачів відпочивають.

У розділі "новини" електронної бази ніяк не коментують ситуацію із системним збоєм, є лише поради про те, що у разі відсутності інформації, потрібно звертатися до вступних комісій особисто.



Таким чином, якщо документи не завантажилися, абітурієнтам та їх батькам знову доведеться робити "паломництво" по всій Україні до ВНЗ.

Нагадаємо, вступна кампанія має обмежені терміни.

Реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження до електронних кабінетів додатків до документів про повну загальну середню освіту починається 29 червня та закінчується о 18 год. 00 хв. 25 липня.